Index Vakbarát Hírportál

A magyar női kézisek fölényes győzelemmel kezdték a vb-t

2023. november 30., csütörtök 21:57

A magyar női kézilabda-válogatott csütörtökön papírforma győzelemmel kezdte meg szereplését a dán-norvég-svéd közös rendezésű, olimpia kvalifikációs világbajnokságon. Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány csapata Klujber Katrin és Schatzl Nadine vezetésével már a félidőben kilenc góllal vezetett, és végül 23 gólos különbséggel, 35–12-re győzött Paraguay ellen.

A B jelű csoportban a mieink és a dél-amerikai együttes mellett még Montenegró, valamint Kamerun kapott helyet.

A nemzeti alakulat áprilisban Izland ellen harcolta ki a vb-részvételt, majd októberben ráhangolódásként az Eurokupa keretein belül Norvégia (31–38) és Ausztria (34–32) ellen is pályára léptek Bíró Blankáék. November elején pedig először idegenben a németek, majd a hollandok ellen játszottak a magyarok, utóbbiakkal oda-visszavágós párharcot. Előbbi két meccsen kikapott, utóbbit azonban két góllal megnyerte a vb-rajt előtt négy nappal a magyar csapat. A szövetség célként a legjobb nyolc közé kerülést jelölte ki, tehát az ötkarikás játékok selejtezős részvételét.

Ahogy már korábban megírtuk: a skandináv torna nyitónapján többek közt a C csoportban a világbajnoki és Európa-bajnoki címvédő Norvégia parádét rendezett Grönland ellen (43–11), illetve Spanyolország is könnyen túljutott Kazahsztánon (34–17). A G csoportban meglepetésre nyugati szomszédunk szoros meccsen egy góllal legyőzte a Koreai Köztársaságot (30–29), illetve a brazilok 15 góllal múlták felül az ukránokat.

A magyarok vb-nyitányát jelentő mérkőzésen az első gólt Vámos Petra óriási lendületből szerezte meg az első percben, amire az ellenfél csupán az ötödikben tudott válaszolni. Paraguay sorra hozta a rossz döntéseket, a magyar válogatott pedig kihasználta a sok technikai hibát, így idejekorán, 5–2-es hátránynál időt kért a dél-amerikai csapat szövetségi kapitánya. A mieink jól alakították ki a helyzeteiket, azonban a pontatlanság náluk is észlelhető volt a befejezéseknél, így Golovin bevetette az addig pihentetett Klujber Katrint. A rutinos húzóembert aztán labdaszerzéseivel és jó asszisztjaival felélénkítette a csapatot. Tízperces paraguayi gólcsendre a magyarok 6–0-s szériát húztak fel, így a félidei pihenőre már 15–6-os állással mentek az együttesek.

A második játékrész elejére Paraguay két játékosa, Miskinich Lugo Ada és Insfran Mora Fernanda is piros lapot kapott, így még nehezebb helyzetbe kerültek a fehér mezesek. Az első 10 percben Bíró védéseinek és az ellenfél sorozatos hibáinak köszönhetően már 15 gólra (23–8) duzzadt a magyarok előnye, így sok kérdés nem maradt az ütközet kimenetelét illetően. A szövetségi kapitány elkezdte kulcsembereit pihentetni, így Juhász Gréta után lehetőséget kapott a hozzá hasonlóan szintén az első felnőtt tornáján részt vevő 19 éves irányító, Simon Petra is, aki néhány perc múlva újonctársához hasonlóan feliratkozott a gólszerzők közé. Az utolsó negyedóra magyar részről leginkább a gyors gólokról szólt, amelyekhez a dél-amerikaiak technikai hibái szolgáltattak alapot. A magyar válogatott végül a várthoz hasonlóan nagyon könnyedén, 35–12-re múlta felül Paraguayt.

A csoport nyitómérkőzésén Montenegró könnyedén, 25–11-re győzte le Kamerunt. A magyarok legközelebb szombaton ugyancsak 20:30 órától majd az afrikai válogatottal találkoznak.

A vb-n azért nem csak nagy különbségű, hanem minimális különbségek is kialakulnak: az olimpiai címvédő franciák így verték meg például kontinensbajnok Angolát, a németek pedig Japánt.

Simon Petra szerint önbizalomnövelő a különbség

Simon Petra háromszor talált be a mérkőzésen, és szerint önbizalomnövelő a válogatott számára a csütörtöki győzelem. A vb-újonc irányító az MTI-nek elárulta: nehéz volt felkészülni a dél-amerikai riválisból, mivel kevés felvétel állt rendelkezésükre róla, így nem is tudták teljesen pontosan „belőni”, milyen színvonalú ellenféllel szállnak szembe. Fontosnak nevezte, hogy már korán biztos előnyre tudtak szert tenni.

„Nagyon jól sikerült így kezdőmérkőzésnek, jó volt az önbizalom növelésére is és mindenki kapott lehetőséget, jól is teljesített és kivette a részét a sikerből, tényleg csapamunka volt. Egy ilyen színvonalú csapat ellen pont ez a lényeg, hogy mindenki megtalálja a formáját és az önbizalmát, hogy ezáltal tudja a csapatot segíteni.

A hűvös stadion kapcsán azt mondta: kicsit zavarta, a szünetben nagyon be kellett melegítenie, mert érezte, hogy hideg van, de nagyon nem foglalkozott vele.

Az ötször eredményes Klujber Katrin szerint is mindenki jól játszott, megvolt a tempó és a jókedv, örül a nagyarányú győzelemnek. A két piroslapos szabálytalanság kapcsán úgy fogalmazott: nem számítottak arra, hogy ilyen szinten lesznek sérülésveszélyes helyzetek.

„Szerencsére jól vannak, nagyobb probléma nincsen, de azért tényleg volt egy-két alkalom, amikor megijedtünk."

„A védekezésünk működött, mögötte Böde-Bíró Blanka szenzációsan védett és sokszor szépen indított, ennek köszönhető a különbség – méltatta a 11 lövést hárító kapusát Golovin Vlagyimir. A szövetségi kapitány a két piroslapos szabálytalanság ellenére sem nevezte durvának a riválist.

„Így látszik kívülről, de valójában a tudásbeli különbség miatt van. Nem hiszem, hogy bárki is durva akart volna lenni, pillanatnyi butaságok ezek. Alacsony tudású csapatoknál történik ilyen.

Előretekintve azt mondta: cserékre lehet számítani Kamerun ellen, Klujber Katrin például sokat volt a pályán azt követően, hogy megfázás miatt a hétvégi két hollandiai felkészülési találkozót kihagyta. Mint a szakvezető elmondta, szét kell osztani a játékidőt. Kérdésre azt felelte: a kameruniak magasak, erősek és erősen lőnek, de nagyon sok hibával játszanak, ezeket szombaton ugyanígy ki kell használni.

Női világbajnokság, csoportkör, 1. forduló:

B csoport (Helsingborg):
Magyarország–Paraguay 35–12 (15–6)
Montenegró–Kamerun 25–11 (13–2)

D csoport (Stavanger):
Szlovénia–Izland 30–24 (16–13)
Franciaország–Angola 30–29 (18–15)

F csoport (Herning):
Németország–Japán 31–30 (18–17)
Lengyelország–Irán 35–15 (18–8)

H csoport (Frederikshavn):
Hollandia–Argentína 41–26 (20–14)
Csehország–Kongó 32–22 (19–11)

Rovatok