Index Vakbarát Hírportál

A Balkánról úgy látni: a rengeteg pénz ellenére nem mindig sikeres a magyar kézilabda

2024. január 12., péntek 10:35

Vlado Sola, a montenegrói férfi kézilabda-válogatott horvát szövetségi kapitánya a  magyarok elleni, pénteki Európa-bajnoki csoportmérkőzés előtt azt emelte ki, hogy az összecsapáson övéit kevésbé tartják esélyesnek, de ő nem is ezzel foglalkozik leginkább, hanem az a fontos neki, hogy játékosai élvezzék a játékot. Eközben Chema Rodríguez, a magyarok spanyol kapitánya szerint a mieink legnagyobb erőssége a csapategységben rejlik.

„Sokszor szerepeltem világversenyen játékosként, később edzőként. A tapasztalataim azt mondják, hogy a játékosaimnak felszabadultnak kell lenniük, ezért nem akarok nyomást gyakorolni rájuk. Csak azt akarom, hogy élvezzék a kézilabdát. Ha így lesz, akkor a legjobbjukat tudják nyújtani, szóval ez az én receptem” – mondta csütörtökön Sola, aki 2004 és 2006 között a bajnokságot kétszer, a Magyar Kupát egyszer nyerte meg a Fotex-Veszprém kapusaként.

Hozzátette, szerinte a nézők számára nagyon érdekes mérkőzés lesz a pénteki, hiszen két jó csapat találkozik.

A magyar válogatottat talán előkelőbb helyen rangsorolják, érzésem szerint minket némileg esélytelennek tartanak ebben a csoportban. Készen állunk arra, hogy péntek este megmutassuk tudásunk legjavát.

A szakember megjegyezte, hogy lépésről lépésre akarnak haladni, és mindent megmutatni, amit a felkészülés során gyakoroltak.

„Elégedett leszek, ha mindent kiadunk magunkból, és felemelt fejjel jöhetünk le a pályáról. Mindent beleadunk, és meglátjuk, ez mire lesz elég” – nyilatkozta.

Milos Vujovics, a Gummersbach balszélsője 2015 és 2020 között a Tatabányát erősítette. Meglátása szerint az első meccsük nagyon kemény lesz, mert a magyar válogatott nagyszerű csapat.

Magyarországon rengeteg pénzt áldoznak a kézilabdára, és mindig, minden évben a maximumot próbálják nyújtani. Úgy látom, vannak jó és rossz időszakaik, vagyis nem mindig járnak a legjobb úton.

Hozzáfűzte: reményei szerint péntek este lesz esélyük, hiszen jól felkészültek, és szeretnének nyerni.

Chema Rodríguez a Nemzeti Sportnak elmondta, hogy a Montenegró elleni mérkőzésre koncentrál a csapat.

„Szeretném, ha a játékosok csak Montenegróra koncentrálnának. Nekik most nem kell mással foglalkozniuk. Majd ha azon a meccsen túl vagyunk, ők is törhetik a fejüket a következő akadályon – a dolgok nagyon megváltoznak annak függvényében, hogy az első meccsen nyerünk-e, vagy veszítünk” – mondta.

A spanyol szakember szerint a balkániak legnagyobb erőssége, hogy kapott gól vagy labdaszerzés után nagyon gyorsan futnak előre és ezért fontos a mieink részéről a visszarendeződés.

A mi erősségünk a csapategység, az, hogy sok variációt tudunk, a játékosaim meg okos srácok. A védelem jól dolgozik együtt a kapusokkal, mindháromnak megvan az erőssége, nem aggódom. Az első meccs azért más mindig, mert ilyenkor mindenki ideges kicsit, emiatt nagyobb a nyomás, több játékosomnak pedig nincs tapasztalata az ilyen helyzetekben – és ahogy mi is megnyerhetjük mindhárom csoportmeccsünket, Montenegró is megnyerheti, emiatt olyan nehéz a csoportunk. Ha valakit ki kell emelnem közülük, a kapus Nebojsa Szimicset mondanám, aki ha elkapja a fonalat, bárkinek megnehezíti a dolgát.

A montenegrói válogatott két évvel ezelőtt 11. lett az Európa-bajnokságon, tavaly pedig a 18. helyen végzett a világbajnokságon. Vujovics úgy fogalmazott, az előző kontinenstornán érte el a legnagyobb sikerét a nemzeti csapatuk. Hozzátette, ezúttal a középdöntőbe jutás a céljuk. Meglátása szerint a csoportellenfelek közül Izland nagyon jó csapat, de Magyarország és Szerbia ellen lesz esélyük.

A Magyarország–Montenegró-találkozó pénteken 20:30-kor kezdődik Münchenben. A csoport első két helyezettje jut tovább a középdöntőbe. A mieink vasárnap a szerbekkel, kedden az izlandiakkal találkoznak.

(MTI/Index)

Rovatok