Index Vakbarát Hírportál

4 pont, de mekkora győzelem a kosár Eb-n

2017. június 17., szombat 19:48

Az utolsó forduló eredményétől függetlenül továbbjutott a magyar női kosárlabda-válogatott a legjobb 12 közé. A világranglista ötödik helyén álló csehek bánták a mieink sikerét. Ezen a tavaly augusztus óta nem frissített listán az 50. Magyarország.

A női kosárlabda Európa-bajnokság második napján Magyarország a házigazda Csehországgal játszott Hradec Kralovéban. Mindkét válogatott vereséggel kezdett pénteken, a mieink az egész torna egyik favoritjának számító spanyoloktól (62-48), a csehek az ukránoktól kaptak ki (59-47).

Az első negyedben szoros volt a küzdelem, a végére Raksányi kosarával elléptünk 24-20-ra, mert a duplája után a büntetőt is értékesítette. A félidőben 38-38 volt az állás - akkor Zele Dorina dobta a fontos pontokat -, Fegyverneky büntetőivel egyenlített ki a magyar csapat a szünetre.

A fordulás után Fegyverneky kiváló teljesítménye mellé a ceglédi Nagy Bujdosó Nóra felzárkózott, sőt. A triplái nagyon jókor jöttek, bátran vállalkozott, és végül 21 ponttal zárta a meccset, egy ponttal több került a neve mellé, mint Fegyvernekynek.

Másfél perccel a vége előtt már 7 ponttal vezetett Stefan Svitek csapata (72-65), a vége azonban mégis szoros lett, mert 21 másodperc volt csak hátra, amikor bement egy távoli cseh kísérlet.

Fegyverneky két büntetője azonban pontos volt - ezzel 74-70 lett -, a csehek kényszerhármasa lepattant a gyűrűről, ezzel el is dőlt a meccs.

A honosított amerikai Courtney Vandersloot is jól mozgatta a csapatot, védekezésben is jól teljesített, és a dobásai pontosak voltak.

Hétfőn fél egytől a szintén egy győzelemmel álló Ukrajna a következő ellenfél. Az ukránok 76-54-es vereséget szenvedtek a spanyoloktól. Ha az ukránokat is verik a magyarok, második helyen lépnek tovább.

A csoport harmadik helyén továbbjutó a B-csoport második helyezettjével játszik, a második pedig értelemszerűen a harmadikkal. De ne szaladjunk ennyire előre.

"Sokszor volt egyenlő az állás, sokszor voltunk előnyben és hátrányban, szoros mérkőzésen vagyunk túl. Akkor is volt tartásunk, amikor percekig nem dobtunk kosarat. Kiválóan lepattanóztunk, türelmesen támadtunk, Nagy-Bujdosó Nórát pedig nem zavarta meg, hogy az első meccsen egy pontot sem szerzett" - foglalta össze a meccset Svitek.

A világranglista egyébként egészen pontosan így áll.

A csoport, 2. forduló:

Rovatok