Index Vakbarát Hírportál

Zaklatási botrányba keveredett a Dallas Mavericks

2018. szeptember 20., csütörtök 16:21

Mark Cuban, a texasi Dallas Mavericks kosárcsapatának tulajdonosa beleegyezett abba,hogy 10 millió dollárt adjon a nők jogaiért, valamint a családon belüli erőszak ellen küzdő csoportoknak, miután egy vizsgálat súlyos zaklatási ügyeket tárt fel a csapatnál – írja a BBC.

A vizsgálatra azután került sor, hogy a Sports Illustrated még februárban arról írt, hogy a Mavsnél mindent áthat a nőgyűlölet és a szexuális zaklatás, az eredményeket pedig végül szerdán hozták nyilvánosságra egy elég hosszú, 46 oldalas jelentésben [.pdf].

Ebből kiderült egyebek mellett az, hogy

Ussery természetesen tagadta a vádakat, sőt a Mavset tette felelőssé azért, amiért figyelmen kívül hagyták az általa felvetett problémákat, Hyde és Sneed pedig az állítások részleteit kérdőjelezték meg. Mindenesetre a vizsgálattal valószínűleg nehéz lesz vitatkozniuk, ahhoz ugyanis 215 korábbi és jelenlegi alkalmazottat kérdeztek meg, és több mint másfélmillió dokumentumot, köztük e-maileket pörgettek át.

Adam Silver, az NBA vezére az üggyel kapcsolatban elmondta, Cubant nem lehet közvetlenül felelősségre vonni a történtekért, ugyanakkor végső soron mégis az ő hanyagsága miatt alakult ki a Mavsnél ez a munkahelyi kultúra. Silver kiemelte, hogy a történteket már nem tudják semmissé tenni, de a felajánlott 10 millió dollár, illetve a munkahelyi reformok egy lépést jelentenek a jó irányba, hiszen nemcsak a korábbi ballépéseket orvosolhatják, hanem arra is rávilágítanak, hogy sok cég még ma is képtelen biztonságos és elfogadó körülményeket teremteni a nők számára.

Cuban egyébként bocsánatot is kért az ügyben, mint mondta, sajnálja, hogy nem látta, nem ismerte fel a jeleket.

Rovatok