Index Vakbarát Hírportál

Az NBA legmenőbb meze sem segít, ha nem tudsz dobni

2018. december 27., csütörtök 10:21

Shaquille O'Neal, DeAndre Jordan, Ben Wallace, Andre Drummond – ami összeköti az említett négyest, hogy az NBA legrosszabb büntetődobói közé tartoznak. Wallace 41,4 százalékos mutatóval zárta NBA-pályafutását, a jelenleg a Detroit Pistonsban játszó Andre Drummond épp 42,1 százalékon áll, a clipperses DeAndre Jordan 44,6 százalékon áll, Shaw pedig hozzájuk képest kiemelkedő mutatóval, 52,7 százalékkal fejezte be NBA-karrierjét.

Lassan viszont bővíthető lesz a lista a Miami Heat centerével, Hassan Whiteside-dal, aki egyelőre ugyan 70,3 százalékon áll, de ha sokáig marad a mostani hihetetlenül gyenge formája, gyorsan Shaqék klubjába kerülhet.

A Miami Heat-kosaras Whiteside háromból semmivel zárt a vonalról szerda este a Toronto Raptors ellen 106-104-re elvesztett meccsen, de november végéig, a november 23-i Chicago Bulls elleni meccsig visszatekintve 42 büntetőjéből csak 7 volt jó, ami 16,7 százalékos sikerességi mutató.

Az egész idei szezont nézve 44,5 százalékban dob jól a vonalról, ami szintén nem valami ideális.

A dolog Whiteside új technikájában keresendő, tavalyig bezárólag még egy apró ugrással engedte el a büntetőket, idén viszont a klasszikusabb telitalpas megoldásra állt át, a váltás viszont egyáltalán nem jött be. „A lehető legnagyobb hibát követtem el a büntetődobásaimmal, amit egy profi tehet. Nem bíztam a mozdulatsorban. Tavalyig 70 százalékon álltam, és elégedetlen voltam vele, úgyhogy változtattam, hogy megszabaduljak ettől a gondolattól. Aztán kiderült, hogy ez volt a legrosszabb dolog, amit csak tehettem” – mondta Whiteside még december 20-án, ami után rövid időre újra visszaváltott az ugrós technikára, de szerdán a Raptors ellen már megint talpon állva dobott, ami jól jelzi, mennyire kavar lehet épp a fejében. Ezt erősíti az is, hogy állítólag edzésen 50-ből 47-et bedob gyakorlás közben.

Whiteside a büntetőket leszámítva viszont továbbra is remek formában van, szerdán a Raptors ellen 16 pontja, 12 lepattanója és 3 blokkja is volt.

Szóval az is elképzelhető, hogy csak a Heat ultramenő mezeiről próbálja meg elterelni a figyelmet a gyenge dobószázalékkal.

Eredmények

Rovatok