Index Vakbarát Hírportál

Vereséggel kezdett a magyar kosárlabda-válogatott, távolodik a továbbjutás

2022. szeptember 1., csütörtök 16:10 | aznap frissítve

Az előzetes latolgatások szerint a verhető ellenfelek közé sorolt Bosznia-Hercegovina ellen kezdte meg szereplését a magyar férfi kosárlabda-válogatott a 41. Európa-bajnokságon, a kölni B csoportban. A remek első félidő után a másodikban a Nurkić és Musa vezérelte bosnyákok felülkerekedtek, és 95–85-re győztek.

Ha valakit le lehet, sőt le is kell győzni a férfi kosárlabda-válogatottnak a 41. Európa-bajnokság halálcsoportnak kikiáltott hatosában, akkor az Bosznia-Hercegovina együttese. A továbbjutáshoz amúgy nagy valószínűséggel két győzelemre lesz szükség – hacsak nem számolunk a körbeveréssel mint lehetőséggel –, de ahhoz, hogy kettőt nyerjen Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány együttese, előbb meg kell szerezni az első győzelmet.

Nos, az első félidőben úgy tűnt, hogy ez sikerülni fog, mert káprázatosan kosaraztak a mieink. Eleinte Vojvoda Dávid és Hanga Ádám, majd a második negyedben Benke Szilárd vezérletével végig vezettünk, csupán másodpercekre tudtak kiegyenlíteni a bosnyákok, de a vezetést nem voltak képesek átvenni. Benke 12, Vojvoda 10, Hanga 9 pontig jutott az első húsz percben, remekül dobtuk a triplákat, a védekezéssel sem volt baj – bár túl sok támadó lepattanót szedtek a bosnyákok –, és volt, hogy 8 ponttal is elhúztunk. A dobáspontosság is nálunk volt jobb (51 százalék a 42-vel szemben), lepattanók terén azonban 24–14-re megvertek minket az első húsz percben. 

A félidőt 46–45-ös vezetéssel zártuk, de a harmadik negyedet Vrabac triplája nyitotta, és ezzel átvették a vezetést 48–46-ra. Rákapcsolt az ellenfél, Keller Ákos pedig előbb zsákolást rontott, majd kiejtette a labdát ziccerben, 56–54-es bosnyák vezetésnél Ivkovics időt kért. Kezdtek elhúzni a bosnyákok, pedig Nurkić három faulttal ült a padon ezekben a percekben. Roberson megtáltosodott, Nurkić visszajött, és 59–68-nál a magyar kapitány megint időt kért. Közben Musa már 16, Halilović 14 pontnál járt, nálunk Benke volt a legeredményesebb 17-tel. Nurkić futószalagon osztogatta a blokkokat, a feljavult bosnyák védekezésnek megvolt az eredménye. 73–63-ra vezetett az ellenfél, ezt a negyedet Bosznia-Hercegovina 28–17-re megnyerte…

Vojvodát kivették a játékból, de aztán onnan jött segítség, ahonnan nem vártuk: Eilingsfeld triplájával meglendültünk, és 76–73-nál újból karnyújtásnyira voltunk az ellenféltől. Így érkeztünk el az utolsó hat perchez. Nurkić egy jó büntetőjével 82–78-ra alakult az állás, de Keller jött két büntetővel, ám mindkettőt kihagyta. Nurkićot faultoltuk az ellentámadásnál, a Portland centere mindkét szabaddobást a gyűrűbe küldte. 84–78, innen már nem volt szabad hibázni. Musa nem is hibázott, csak ő az ellenfélnél játszik, remek horoggal 86–78-ra alakította az állást. Musa labdát szerzett, 90–78-nál eldőlni látszott a meccs. Ivkovics időkérése a veszett fejsze nyele utáni kapkodásnak tűnt. 

Vojvoda és Hopkins kosara még visszaadott egy cseppnyi reményt, de Roberson jól büntetőzött, így vereséggel kezdte a magyar válogatott az Európa-bajnokságot. Egy perccel a lefújás előtt Roberson triplája azt jelentette, hogy lefőtt a kávé. A vége 95–85.

Legközelebb szombaton, 20.30-kor játszik a magyar válogatott, az ellenfél a végső győzelemre esélyes címvédő Szlovénia. A világ egyik legjobb kosarasával, Luka Dončićcsal. 

FÉRFI KOSÁRLABDA-EB
B CSOPORT, 1. FORDULÓ
Bosznia-Hercegovina–Magyarország 95–85 (17–23, 28–23, 28–17, 22–22)

Legjobb dobók: Musa és Nurkić 19-19, Roberson 18, Halilović 16, ill. Benke 20, Hanga 16, Vojvoda 15, Eilingsfeld 12.

(Borítókép: A bosnyák Aleksandar Lazić [b] és Edin Atić [j], valamint Hanga Ádám a férfi kosárlabda- Európa-bajnokság Bosznia-HercegovinaMagyarország-mérkőzésén a kölni Lanxess Arénában 2022. szeptember 1-jén. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)

Rovatok