Index Vakbarát Hírportál

Akiket Trump tüntetőleg nem hívott meg 2017-ben, azok előtt Biden most letérdelt

2023. január 18., szerda 19:34

Jeles esemény minden NBA-bajnok kosárlabdacsapat életében, amikor az Egyesült Államok regnáló elnöke meghívja őket egy fogadásra a Fehér Ház Ovális Irodájába. A Golden State Warriors 2017-ben nem ment el a tradicionális beszélgetésre Donald Trumppal, most viszont, amikor Joe Biden hívta meg Steph Curryéket, a csapat eleget tett az invitálásnak. És a 80 éves elnök demonstratív módon letérdelt a Warriors előtt.

Jól emlékszünk még a 2017-es, nagy port felverő esetre. Ebben az évben nyerte meg egymás után másodszor a Golden State Warriors az NBA bajnokságát, akkor, amikor az Egyesült Államok elnökét már Donald Trumpnak hívták. Mármost, úgy Steve Kerr-ről, a csapat edzőjéről, mint Steph Curry csapatkapitányról köztudott volt, és erről megnyilvánulásaik is tanúskodtak, hogy liberális gondolkodásúak, és nem igazán kedvelik Trumpot. 

A Warriors 2017 szeptemberében játszott volna bajnoki címe megszerzése után először Washingtonban a Wizards csapatával, és hagyományosan ezt az alkalmat szokta kihasználni az elnök, hogy meghívja a bajnokcsapatot egy vizitre az irodájába, az Oval Office-ba. Csakhogy akkor tetőzött a Colin Kaepernick himnusz alatti emlékezetes térdre ereszkedését követő térdelési hullám az NFL-ben, és Trump elérkezettnek látta az időt arra, hogy véleményt nyilvánítson az ügyben. Márpedig ha Trump megnyilvánul, az minden esetben megosztó lesz, és nem volt ez másképp 2017 szeptemberében sem. Az elnök ugyanis arra biztatta az NFL-franchise-ok tulajdonosait, hogy rúgják ki azokat a játékosaikat, akik nem állnak vigyázzba, amikor a mérkőzések előtt eljátsszák az amerikai himnuszt. 

Na, több se kellett Currynek, aki erre azt mondta, ezek után megfontolja, hogy elmenjen-e egyáltalán a Fehér Házba Trumphoz.

Erre viszont az elnök csípőből visszalőtt, méghozzá úgy, hogy visszavonta a meghívást. Az elnöki tweet szövege a következő volt: 

A Fehér Házba szóló meghívás nagy tisztesség a bajnokcsapatnak. Stephen Curry gondolkodik rajta, hogy elfogadja-e. Nos, a meghívást ezennel visszavonom!

Ez volt 2017-ben. 2018-ban megint a Golden State lett a bajnok, de akkor az előző évi botrányból okulva fel sem merült az elnöki meghívás gondolata. Aztán már többször nem diadalmaskodott a Warriors a Trump-érában, mígnem 2022-ben ismét Curryék hódították el a Larry O'Brien Trófeát. És 2023. január 16-án Washingtonban játszott a Warriors (nyert is 127–118-ra a Wizards ellen), itt volt az alkalom a látogatásra az Ovális Irodába!

Persze most már Joe Bidennek hívják az Egyesült Államok elnökét, így hát Curryék örömmel tettek eleget az elnöki meghívásnak. Ami egy darabig a megszokott mederben csörgedezett, mígnem...

 ...az elnök egyszer csak szép komótosan térdre ereszkedett. Hogy vajon Kamala Harris alelnök előtt térdelt le, vagy a csapat előtt, az tulajdonképpen mindegy is, a lényeg az, hogy letérdelt. 

Mindez nyilván utalás volt a 2017-es előzményekre, amikor Trump felszólította az NFL-franchise-ok tulajdonosait, hogy rúgják ki a himnusz alatt letérdelő játékosaikat. Nyilvánvaló, hogy Biden gesztusa ugyanúgy megosztó, ahogy annak idején Trumpé volt, lesz, akinek elnyeri a tetszését, meg olyan is, akinek nem.

Még hogy a politika nem lopakodott be a sportba...

(Borítókép: Joe Biden amerikai elnök térdel egy csoportképen a State Warriors kosárlabdacsapatával a Fehér Házban 2023. január 17-én. Fotó: Leah Millis / Reuters)

Rovatok