Index Vakbarát Hírportál

Los Angeles úgy csődtömeg, ahogy van

2024. május 4., szombat 07:19

Lassan tisztul a kép az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) rájátszásának első körében. Amíg nyugaton már ki is alakult a főcsoport-elődöntő mezőnye, miután a Dallas Mavericks simán hazaküldte a Los Angeles Clipperst, addig keleten maradt egy nyitott kérdés: a Cleveland és az Orlando hetedik meccsre kényszerül. Egy káprázatos egyéni teljesítmény, ami semmit sem ért: a clevelandi Donovan Mitchell 50 pontja.

Hetedik meccs lesz a Cleveland Cavaliers és az Orlando Magic párharcában az NBA rájátszása keleti főcsoportjában, az első fordulóban. Szombat hajnalban a Magic 103–96-ra legyűrte a Cavalierst, ami azt jelenti, hogy eddig mindkét csapat hozta a hazai mérkőzéseit.

A vendégeken Donovan Mitchell fantasztikus teljesítménye sem segített, a hátvéd hiába dobott 50 pontot, mégis kikapott a Cleveland. 

Dallasban a Mavericks azzal a szándékkal lépett pályára, hogy lezárja a sorozatot a Los Angeles Clippers ellen.

A második negyed közepéig sikerült is 13 pontos előnyt szerezni (46–33), de aztán elfogyott a lendület, a kétszemélyes pontgyár, Luka Doncic és Kyrie Irving rengeteget hibázott, nagyszünetig mindössze 6/21 volt összesített dobáspontosságuk mezőnyből, a szlovén 18, Irving csupán 2 pontnál tartott, és így 52–52-es döntetlennel mentek az öltözőbe a csapatok.

A végeredménytől függetlenül a meccs fénypontja az volt, amikor Daniel Gafford, a Dallas centere elbambult, jött James Harden a semmiből, kilopta Gafford kezéből a labdát, és ziccert dobott!

Cserébe Gafford akkorát zsákolt a 213 centis Ivica Zubac feje fölött, hogy majdnem leszakadt a gyűrű:

És máris megint 13 pont volt a hazai előny (74–61). Sőt, a harmadik negyed végén már tizenöt (87–72), mivel Irving megtáltosodott.

Az utolsó játékrészben ott folytatta a Dallas, ahol a harmadik végén abbahagyta, és 96–76-nál gyakorlatilag eldőlt a meccs, valamint a továbbjutás sorsa. A két center, Gafford és Lively remekelt, a triplákat szóró Washington úgyszintén, ezért Doncicnak és Irvingnek nem kellett megszakadnia. Azért Irving összehozott egy négypontos akciót, amivel 106–82-re húzott el a házigazda öt és fél perccel a vége előtt.

Érdekes aszimmetria: Irving az első félidőben 2, a másodikban 28 pontot szerzett.

A vádliját fájlaló Doncicnak nagyon nem ment a dobás, 9/26 volt a mutatója, de ezúttal ez nem számított a csődtömeg Clippersszel szemben.

A kaliforniai metropolisz mindkét csapata (a másik a Lakers) simán elvérzett a playoff első körében, lesz mit helyrehozni a nyáron az Angyalok Városában.

Ezzel kialakult a főcsoport-elődöntő mezőnye, a bajnok Denver Nuggets (2.) a Minnesota Timberwolvesszal (3.), az Oklahoma City Thunder (1.) a Dallasszal (5.) csap össze. Négyük közül a Mavericks az egyetlen, amely meglepetést okozott azzal, hogy kiütötte az alapszakaszban előrébb végző Clipperst (4.).

NBA, rájátszás, 1. kör

Keleti főcsoport

Az egyik csapat negyedik győzelméig tartó párharc állása: 3–3.

Nyugati főcsoport

A párharc végeredménye: 4–2, a Dallas javára.

Rovatok