Index Vakbarát Hírportál

Lidérces meccs a birkózó-vb-n: 4-0-ról 4-7 lett

2015. szeptember 8., kedd 06:14

A Las Vegas-i birkózó világbajnokság első napján két világbajnok (Bácsi Péter és Kiss Balázs) és a legutóbbi olimpiai ezüstérmese (Lőrincz Tamás) versenyzett, ezért okkal számítottunk a jó kezdésre, illetve a kvótaszerzésre.

Semmi nem jött össze.

A 98 kilós, viszonylag könnyű ágra kerülő Kiss Balázs rögtön az első meccsén vereséget szenvedett a török Ildemmel szemben, pedig 2-0-ra vezetett egy mintaszerű pörgetéssel, aztán amikor őt küldte le a bíró, akkor öt másodperc alatt fordított a török. Egyszer megbillentette, utána megpörgette a riválisa. Kiss még rohamozott, láthatóan jó erőben volt, egyenlített, de fordítani nem tudott. A döntetlen pedig a töröknek kedvezett, mert nagyobb értékű akciói voltak.

Bácsi Péter szintén nyert helyzetből bukott el a vigasz ágon. Két győztes meccs után az orosz Vlaszov kiemelte és eldobta, de mivel az orosz a döntőt is megnyerte 6-0-ra, neki volt esélye az éremszerzésre, de legalábbis a hatba kerülésre, vagyis a riói indulási jogát megszerezni.

Bácsi a vigaszágon azt az örmény Dzsulfalakjant kapta, akit Vlaszov még az első körben megvert egy nagy dobással, és aki világbajnok.

Egy csodás válldobással 4-0-ra meglépett Bácsi, de aztán 2:30-nál az örmény mögé került, pörgetett, majd 3 másodperccel a vége előtt ismét. Ezzel megfordította egy szempillantás alatt a meccset, és 6-4 állt az eredményjelzőn. Az örmény második pörgetését visszanézették a magyarok, de a videó használata is ugyanazt mutatta, így Bácsi kapott még egy büntetőpontot. Ezzel 7-4 lett, a következő három másodpercben pedig semmi sem változott.

Struhács György kapitány egykedvűen állapította meg, ilyen rutinos versenyzőnek ekkora előnyt ki kellett volna tudni használni.

Lőrincz Tamás a szintén örmény Arutjunyannal futott össze a 16 között, nem tudta feltörni ellenfelét, aki ugyanakkor kétszer egymás után megpörgette (4-0).

Az örményt az elődöntőben kétszer intették fejelésért, így a dél-koreai Ryu ellen hiába vezetett 4-0-ra, végül kikapott. Mindez Lőrincznek is rossz hír volt, mert így ő nem folytathatta a vigaszágon, és nem szerezhetett kvótát.

A legesélyesebb magyarok tehát kvóta nélkül fejezték be, az olimpiai részvételük ezzel nincs veszélyben, de a pótversenyek valamelyikén kell előre jutniuk. Lőrincz és Bácsi nagy fogyasztók, ha most összejött volna a riói jegyük, csak jövő augusztusra kellett volna ismét lefogyniuk. Így nem.

Rovatok