Index Vakbarát Hírportál

Nagy üvöltés: megvan az olimpiai kvóta

2015. szeptember 10., csütörtök 06:18

A Las Vegas-i birkózó világbajnokságon magyar idő szerint csütörtök éjjel befejeződtek a kötöttfogás küzdelmei.

Az utolsó magyar, a 85 kilós Lőrincz Viktor javított az addig nem túl szép magyar bizonyítványon.

Egy meccset gyorsan bedarált az amerikai-szamoai riválisával szemben 8-0-val, a bő egy perc alatt szerzett nyolc pont elég volt Puletasival szemben a technikai tushoz.

A grúz Szopadze ellen ugyan hátrányba került, de egy mögé kerüléssel fordított a vége előtt jó egy perccel, és 2-1-re nyert.

A harmadikon 1-0-s vezetése után az ukrán Beljenyuk ellen kilépett a szőnyegről, amikor már egy percnél is kevesebb volt hátra, ezzel riválisa egyenlített.

Mivel a döntetlen nem kedvezett neki, jobb híján rárontott Beljenyukra, aki kitért a rohama elől, és okosan mögé került. Innen már nem volt ereje, hogy fordítson.

Igen nagy kár volt ezért a hibáért, mert érezhetően uralta a meccset, ha csak végig középen marad, és semmi különöset nem tesz, talán akkor is elérhette volna, hogy ellenfelét még egyszer megintsék, amihez közel is volt, a bíró már fontolgatta, hogy még egyszer megteszi. A 2-0-s előny pedig már behozhatatlan lett volna.

Mivel a színes bőrű Beljenyuk – édesapja kubai nagykövet volt - később két meccset nyert és bejutott a döntőbe, Lőrincz megkapta az esélyt a vigaszágon, hogy szépítsen a magyarok lehangoló mérlegén. (Az csak később derült ki, hogy a mezőny legalacsonyabb tagja, Beljenyuk az egész vb-t megnyerte.)

A német Azizsir ellen egy ritka vontatott meccsen 6-0-ra nyert Lőrincz. A német szája folyamatosan vérzett, 10 másodpercenként kellett megállni az ápolás miatt. Ettől még Lőrincz taktikusan fárasztotta, miközben megcsinálta a győzelemhez szükséges pontokat.

A következő meccs már az olimpiai kvótáért ment. A lengyel Janikowski nem akárki, bronzérmes volt a londoni olimpián.

Lőrincz most tökéletesen végrehajtotta a taktikai utasításokat, nagy iramokat diktált, kitolta ellenfelét valamint az intésekkel elérte, hogy négy pontot kapjon, míg rajta nem tudott akciót csinálni ellenfele. Pontosan egyet igen, de azt még az első három percben érvénytelenítették. Neki adta vissza a sors, amit elvett a többiektől az előző két napban.

Ezzel megszerezte az olimpiai kvótát, de a bronzmeccs még hátra volt, a két évvel ezelőtti valamint a tavalyi vb-ezüstérmes Saman Tahbasevi következett. Az iráni származású birkózó pár éve azeri színekben szerepel.

Mindkét versenyző bekötött fejjel állt neki a csatának, összefejeltek valamelyik ellenfelükkel a versenynap alatt.

Az első három percben két intés volt, de egyikük sem ért el pontot. A második 3 percben az azerit még egyszer megintették, ezért egy pontot már kapott a magyar, de Tahbasevi is kapott egyet, amivel egyenlített. Majd miután az azeri kitolta a szőnyegről Lőrinczet, övé lett a bronz.

„Nagyon sajnálom ezt az érmet, mert kevésen múlt. Annyit ígérhetek, egy év múlva az olimpián még ennyire sem adom könnyen magam, mert a hajrát ezúttal nem bírtam. Most az ellenfelem 7 órát pihent, nekem a visszamérkőzések miatt alig több mint egy óra jutott. A csapatért kellett volna megcsinálnom az érmet, ezért különösen sajnálom, hogy nem sikerült. Egy kvótánk lett, ez most így sikerült. Van még esély jövőre mindenki másnak az olimpiára.”

Rovatok