Index Vakbarát Hírportál

13 másodperc alatt végeztek a világ legjobb ketrecharcosával

2015. december 13., vasárnap 08:58

Szombat éjjel bunyózott Las Vegasban José Aldo, a tíz éve veretlen pehelysúlyú MMA-bajnok a műfaj új sztárjának számító Conor McGregorral. Az ír egy ütéssel végzett a brazil legendával, új rekordot állítva fel. A középsúlyú címmérkőzésen más volt a forgatókönyv, ott őrlő küzdelemben egyetlen hiba döntött.

Dupla címmeccsel kényeztette az MMA-rajongókat ezen a hétvégén a világ legnagyobb promóciós szervezete, az Ultimate Fighting Championship, mely 2015-ben viharos évet zárt. De tényleg:

A szervezet három húzónevéből kettő promóciós szempontból komoly károkat szenvedett. És szombat éjjel a UFC 194-en jött az ír Conor McGregor, akiről senki nem tudta eldönteni, hogy valóban a kevert harcművészetek valaha élt legjobbja, vagy csak egy tehetséges dumagép (a dilemmáról itt olvashat). Ellenfele az a brazil José Aldo volt, aki a pehelysúly (65 kiló) bevezetése óta a kategória bajnoka, több mint 10 éve veretlen, és a súlycsoportól független (Pound-for-pound) ranglista éllovasa. A kiegyenlített esélyeket mutatja, hogy a meccset illetőleg totálisan megosztott, sőt tanácstalan volt a szaksajtó, össze-vissza tippeltek, ki és hogyan győzhet.

Aztán Conor McGregor gyorsabban eldöntötte a kérdést, mint ahogy önök ezt a mondatot elolvassák.

Egy kis előkészítő mozgás ugyanis Aldo megindult egy jobbegyenes-balhorog kombinációval, de McGregor egy olyan jól időzített balhoroggal szakította meg a mozgást, hogy a brazil alól kiszaladt a talaj. Se kép, se hang, még néhány kalapácsütés a földre került ellenfélre, és máris rohant a bíró, hogy lehámozza McGregort Aldóról: KO-győzelem 13 másodperc alatt egy olyan világbajnok ellen, akit még soha nem ütöttek ki. Ez a 13 másodperc egyébként a címmeccseket tekintve új rekord. Az eddigi 14 másodperc volt, és Ronda Rousey állította be februárban egy karfeszítéssel.

Az MGM Grandben elszabadult a pokol a lelátót megtöltő ír szurkolók ünneplésétől. Ők amúgy is végig a csúcson pörögtek; már az előmeccsekre is futballaréna-hangulatot teremtettek Las Vegas vezető sportcsarnokában, ahol a közönség alaphangon ritkán őrjöng - inkább csak az eseményekre reagál.

Soha nem volt ilyen hosszú felvezetés ilyen rövid meccshez

A meccs után McGregor a győzelmet filozofikusan kommentálta:

A pontosság fontosabb az erőnél, az időzítés fontosabb a gyorsaságnál.

és emlékeztetett arra, hogy valóra váltotta ígéretét az első menetes KO-ról (mondjuk ő négypercnyi verést ígért, de ekkora győzelem után ezt ugyan ki kérheti számon tőle?). José Aldo pedig el sem akarta hinni a történteket, és máris visszavágót követelt. Azonban bár korábban mindenki előre borítékolta az azonnali visszavágót, egy ilyen kiütés után McGregor valószínűleg inkább a pénteken (egy másik gálán) szintén impresszív teljesítményt mutató Frankie Edgarral találkozik első címvédésén. 

A UFC pedig hátradőlhet, hiszen a meccs valóban méltó volt a több mint egyéves bevezető kampányához. Bár ahogy az egyik szakkommentátor megjegyezte:

Soha nem volt még ilyen hosszú felvezetés ilyen rövid meccshez.

Az Aldo-McGregor bunyót eredetileg júliusra időzítették, de Aldo sokadik sérülése miatt decemberig kellett rá várni. Az érdeklődés azonban nem lanyhult: McGregor elképesztő agymenésekkel tartotta a promóciós frontot (volt olyan, hogy egy sajtótájékoztatón ellopta Aldótól a világbajnoki övet, legutóbb pedig már saját zen-tudatállapotáról elmélkedett).

Véres vereséget szenvedett a legenda legyőzője

A több mint egy éve tartó hype elhomályosította a társ-főmeccset, pedig azon a minden idők legjobb MMA-harcosát kétszer is legyőző Cris Weidman középsúlyú címvédő mérkőzött meg a Strikeforce nevű szervezetben világbajnoki övet szerző Luke Rockholddal. A két amerikai meccsén (érdekes, hogy itt a promócióban Weidman szorgos, istenfélő keleti-parti mentalistását állították szembe a kaliforniai Rockhold szörfös-deszkás imázsával) az első menetben a veretlen bajnok folyamatos földre vitelekkel őrölt, a másodikban a laza és magas Rockhold masszírozta meg kemény rúgásokkal Weidman bordáit és alkarját. Onnan látszik, mennyire igénybe veszi még a profik testét is az MMA, hogy az ötmenetesre tervezett mérkőzés harmadik menetére már mindketten alig kaptak levegőt.

És a fáradtság hozta meg a világbajnoki címet eldöntő hibát: a mindig okosan bunyózó Weidman megpróbálkozott egy - tőle még soha nem látott - forgó rúgással, ami olyan sutára sikeredett, hogy Rockhold simán a hátába tudott kerülni. És innen már vége volt, a kaliforniai kihívó levitte ellenfelét, majd türelmesen tartotta a lovaglóüléses leszorítást, és közben szétpocsékolta a fejét. A dudaszó ekkor még megmentette a bajnokot, aki alig találta meg a saját sarkát a szünetben, és a negyedik menetben már nem is bírt ellenállni az újabb rohamoknak: újból a földre került, és némi büntetés után a bíró közbeugrott, és véget vetett a küzdelemnek.

Két meccs, két trónfosztás, két KO.

Rovatok