Index Vakbarát Hírportál

Balhéja miatt a világbajnoki címet is elvehetik a McGregort megsemmisítő Habibtól

2018. október 8., hétfő 13:56

Ahogy a UFC 229 gálája nem zárult le azzal, hogy Habib Nurmagomedov egy fojtás és állkapocsroppantás keresztezésével feladásra kényszerítette kihívóját, Conor McGregort, úgy a győzelmet követő tömegverekedés lehetséges következményei is lázban tartják az MMA-világot.

Közvetlenül a gála után az oktagonból kipattanó Habib és az oktagonba bepattanó dagesztáni haverok (egyébként szintén MMA-bunyósok) tűntek a hunyónak. Csakhogy közben több szögből is meg lehetett nézni az esetet, és ezt követően kissé árnyaltabbá vált a felelősség kérdése:

Egyébként Habib Nurmagomedov sorsa is függőben van. A helyi sportfelügyelet, a Nevadai Atlétkai Bizottság a vizsgálat idejére befagyasztotta a dagesztáni kétmillió dolláros gázsijának kifizetését, és előfordulhat, hogy a nézőtérre való beugrása miatt eltiltják. Dana White (aki egyébként minden ellenfelével szemben nyíltan McGregort favorizálja) a gála utáni sajtótájékoztatón arról elmélkedett, hogy "Lehet, hogy ezentúl vízumot sem fognak kapni, hogy Amerikába utazzanak". White szerint

egy hosszabb eltiltás esetén akár meg is foszthatják Habibot a könnyűsúlyú bajnoki címtől.

Hogy pontosan mitől is hosszú egy eltiltás, az kérdéses; McGregor például csak idén áprilisban vesztette el azt a bajnoki övét, amit még 2016 novemberében nyert el, de soha nem állt ki megvédeni (ezt a címet kapta meg egy formális meccset követően Habib).

A gála után a dagesztáni bajnok is röviden bár, de megszólalt a sajtótájékoztatón (amire McGregor nem ment el). Bocsánatot kért a nézőktől és a szervezőktől, és beismerte:

Nem a legjobb oldalamat mutattam meg.

Csakhogy rámutatott arra, hogy McGregornak a UFC villámgyorsan megbocsátotta azt, hogy rátámadt egy csapatbuszra az áprilisi UFC 223 előtt, és két UFC-bunyósnak is sérüléseket okozott, amikor egy kézitargoncával beverte a Habibot is szállító jármű ablakát. Habib elmondta, azt sem érti, miért csodálkoznak azon, hogy a mérkőzés nem ért véget a fojtással.

A vallásomat, az országomat, az apámat gyalázta, elutazott Brooklynba, hogy megtámadja a buszomat.

És azt is sérelmezte, hogy McGregor a UFC aranytojást tojó tyúkjaként minden balhét megúszhat, és semmi nem számít elég durvának ahhoz, hogy a UFC valódi lépéseket tegyen. És ebben van is igazság, az ír oktagonba rohanását, buszdobálását, sértegetéseit ugyanis el szokták intézni azzal, hogy csak színház, ami a promóciót szolgálja, és McGregor nem táplál komoly ellenségeskedés. Dana White most is elmondta a McGregor szélsőséges verbális agresszióját firtató kérdésekre, hogy

Mindenhol folynak szópárbajok, az NBA-ben és az NFL-ben is. Ez a sport része, soha nem fog megváltozni, és mi sem fogjuk soha megmondani, mit lehet és mit nem lehet mondani.

Ez a megközelítés azt felételezi, hogy a szavaknak nincs és nem is lehet súlya, a verbális agresszió nem valódi agresszió. Habib és csapata ezt – némi joggal  – ezt másként gondolja. A dagesztáni tökéletes hidegvérrel, mesteri stratégiáját az utolsó lábkulcsig precízen végrehajtva bunyózta végig a meccset, de utána kitört belőle az elmúlt hetek sértései miatti frusztráció. Mert ezek a sértések valóban súlyosak voltak:

Habibnak egyébként Vlagyimir Putyin orosz elnök (aki a foci vébén McGregorral is pózolt) is telefonált a meccs után, és elmondta neki, nagyon büszke rá. De Habib elmondása szerint odahaza nem csak ünneplésre számít, hanem egy kiadós verésre is:

méghozzá az apjától, aki nagyon haragszik rá, amiért a meccs után elszállt az agya.

(Borítókép:  Harry How / Getty Images)

Rovatok