Index Vakbarát Hírportál

Lőrincz Tamás ezüstérmes a birkózó-vb-n, kapott egy könyököst is

2018. október 28., vasárnap 17:23

A 77 kilós kötöttfogású Lőrincz Tamás ezüstérmes lett a budapesti birkózó-világbajnokságon, az orosz Csehirkintől 3-1-re kapott ki. A magyar csapat negyedik érmét szerezte. 

A döntőt nagy iramban kezdte mindkét birkózó, az állóharcban nem talált egyikük sem fogást. Másfél perc után Lőrinczet látták aktívabbnak a a bírók, megintették az oroszt. Csehirkint nem tudta megfogni Lőrincz, az orosz azonnal felállt, közben a magyar egy könyököst is kapott az arcára. Sike András challenge-et kér, de a bírók nem adták meg, 1-1 lett az állás.

A küzdelem állásból folytatódott, az iram egy kicsit lassult. Egyik birkózó sem tudott váratlan fogást bemutatni, Lőrincz mögé kerülési kísérletét nagyon könnyen szerelte az orosz.

A második menet észvesztő erővel kezdődött, nekirontottak egymásnak a felek. Mindketten aktívak voltak, de a szokásjog alapján Lőrinczet küldték le. 2-1 volt az orosznak. Csehirkin át tudta kulcsolni Lőrinczet, de ügyesen védekezett a magyar. Újra állásban küzdöttek. Lőrincz folyamatosan támadásban volt, de a bírók nem adtak már intést. Az utolsó 10 másodpercben pedig még az orosz kapott pontot, ahogy kilépett Lőrincz támadásából. Csehirkin 3-1-re nyert. 

"Nagyon jó formában voltam, bíztam, hogy majd lentről tudok akciót csinálok. Könyékkel olyat bevert, hogy szerintem eltört az arccsontom, és semmi nem volt. Fejben ott maradtam, de akkor is akciót kellett volna csinálnom. Lehet, hogy életem utolsó nagy lehetősége volt, de most sem léptem át a kaput. Ezüstéremből már van egy taliga, nagyon szeretetm volna hazai közönség előtt világbajnok lenni. Sajnos nem fáradt el eléggé, és én léptem ki az utolsó pillanatban." – nyilatkozta az Duna Worldnek Lőrincz. 

A magyar birkózó az elődöntőig magabiztosan menetelt, első meccsén technikai tussal másfél perc alatt verte a román George Marieát, majd a litván Paulis Galkinast is lelépte 8-0-val. Az elődöntőért az üzbég Bilan Nalgijevvel birkózott, azt a meccset is ő irányította, 3-0-ra nyert. A döntőért viszont már nagyot kellett csatáznia, a dél-koreai Kim Hjeonvuval az utolsó másodpercekig éles volt a meccs, a nagy darálásból a magyar jött ki jobban, 2-1-re nyert.

Lőrincz Tamás már volt világbajnoki ezüstérmes, mégis most birkózhatott először vb-döntőben. Tavaly úgy lett második, hogy doppingolás miatt megfosztották ezüstjétől, aki pont Csehirkin volt. 

Lőrincz háromszor volt Európa-bajnok, a vb-n kívül az olimpiáról is van ezüstérme.

Lőrincz mellett a 97 kilós Kiss Balázs birkózott még éremért a vb utolsó napján. A vigaszágon nagyszerűen küzdött, a grúz származású, de szerbként versenyző Mihail Kajala volt az ellenfele a bronzmeccsen.

Kiss kezdett aktívabban, folyamatosan kereste a fogást. Kajalát meg is intették, leküldték parterbe. Kiss be tudta fogni az ellenfelét, de nem tudta átforgatni, maradt az 1-0-s vezetés. Kajala próbálkozott egy mögkerüléssel, de a magyar kifordult, majd az első menet végén egy karberántás után ő vitte le a szerbet, és már 3-0-ra vezetett. A második menet elején Kiss nekirontott Kajalának. A szerb többször szabálytalanul védekezett, de nem intették meg, aztán ő fordította át Kisst négy pontért, aki azért egy egypontos akciót még tudott csinálni. Négy-négy volt az állás, de a nagyobb értékű akció miatt a szerb volt előnyben. Kiss hajtott a végsőkig, de nem tudott már pontot csinálni, végül ötödik lett.

A magyar válogatott a budapesti vb-n négy érmet szerzett. Bácsi Péter a 82 kilós kötöttfogásúak között szerzett aranyat, a 72 kilósok között Korpási Bálint ezüstérmes lett, míg a nőknél Barka Emese bronzérmet harcolt ki az 57 kilósok között

Rovatok