Index Vakbarát Hírportál

Egyedül Perunak kell a 2019-es Dakar

2018. május 18., péntek 12:39

Miután sorra szinte minden dél-amerikai ország nemet mondott a Dakar rendezésére, egyedül Peru maradt, így a tereprali-verseny története során először egyetlen ország rendezi majd a versenyt 2019-ben.

A jövőévi, összesen 41. Dakar január 6-án indul, és január 17-én ér véget, a rajt és a befutó is a perui fővárosban, Limában lesz majd, és tíz szakaszból áll majd.

Az eredeti tervek szerint Chilében indult volna a verseny, és Perun át Ecuadorig ment volna, de a Dakart szervező ASO nem tudott megegyezni a két országgal, ahogy a szintén visszakozó Bolíviával sem.

Etienne Lavigne megígérte, hogy technikás, nehéz szakaszokat állítanak majd össze, ha már 400 km-es mért szakaszokra nincs lehetőség. A szakaszok 70 százaléka így is homokon és homokdűnéken lesz, ami egyedülállóvá teszi majd a 2019-es Dakart a verseny történetében.

Újdonság lesz a 2019-es versenyen, hogy azok a kamionosok és autósok, akik az első héten feladják a versenyt, a másodikon újra csatlakozhatnak a mezőnyhöz, de külön kategóriába kerülnek majd.

A versenyigazgató Étienne Lavigne a francia AFP hírügynökségnek úgy fogalmazott, a versenyt szervező ASO cég előrehaladott tárgyalásokat folytat több afrikai ország képviselőjével arról, hogy a verseny jövőre visszatérhessen eredeti helyszínére. A sportvezető Algériát, Namíbiát és Angolát említette név szerint.

Rovatok