Index Vakbarát Hírportál

TCR Eu: dupla magyar dobogó, Tass 1., Michelisz 3.

2018. október 20., szombat 18:08

Remek rajtot kaptak el a magyar pilóták a TCR Európa-kupa utolsó előtti futamán Barcelonában: az élről induló Tassi Attila megtartotta vezető helyét, Michelisz Norbert az ötödik helyről indulva nézett be az első kanyarban a többiek mellé, míg Nagy Dániel már a rajt előtt javított egy helyet, Kris Richard utolsó időmérős körét ugyanis még a kvalifikáció után törölték. Hármójuk közül Michelisz volt leginkább a sűrűjében, a rajt után nem sokkal a sorozatba vendégként érkező Volkswagen-pilóta Ash Sutton érkezett meg keményen Michelisz mögé és mellé.

De a verseny nem sokáig ment, mert az első körben jött a biztonsági autó, a szerb Nikola Miljković autója állt meg a rajtrácson. Érdekes jelenet volt, hogy már sárga zászló mellett, a safety car bejelentése után előzte meg Sutton Micheliszt, az angolra rá is szóltak, és visszaadta pozícióját a M1RA-csapattulajdonosának.

A szerb pilóta Cupráját nagyon lassan vitték el a célegyenesből, így a 23 perc +1 kör lebonyolítású versenyből 15 perc maradt a mentés után valós versenyzésre. Az újrarajt után Tassi magabiztosan tartotta első helyét a csapattárs Files fedezete előtt, Michelisz picit ellépett az őt korábban támadó Suttontól, Nagy viszont a verseny fele után picivel vesztett egy helyet a 13. helyről kezdő Jean-Karl Vernay Audijával szemben – a francia pilóta a célegyenesben volt gyorsabb a magyarnál.

Michelisz a leintésig tapadt Azcona Cuprájának a kipufogójára, részben azért is, mert Files egyre jobban feltartotta a többieket a második helyen Tassi pozícióját védve, de nem tudta rendesen megtámadni a hazai pályán induló spanyolt, aki már csak azért is ragaszkodott foggal-körömmel a negyedik helyéhez, mert azzal már egy futammal a szezon vége előtt bajnok lett volna. Csakhogy Files nem bírt aki a futam végéig a hátvéd szerepét, a hetedik körben sorban Dusan Borkovic, Azcona, majd Michelisz is elment mellette, sőt, Michelisz később Azconát is megelőzte, majd a spanyol még egy helyet veszítve már csak az ötödik volt. Közben Files is eléggé visszaesett – vélhetően elkoptak a gumijai –, így Nagy is nyert egy helyet, feljőve a 7. pozícióra. Files végül ki is ment a boxba, nem fejezte be a futamot.

A helycserék miatt Azcona nem lett szombaton bajnok, Borkovic a Hyundaijal még megelőzheti ideális esetben, de ahhoz futamgyőzelem kellene a szerbnek, és kiesés, vagy legalábbis pont nélkül maradás a spanyolnak, de hasonló forgatókönyvvel Tassi és akár Jean-Karl Vernay is bajnok lehet még.

Tassi végül sima rajt-cél győzelmet aratott, a szezonban ez volt a második győzelme az asseni fordított rajtrácsos siker után, Borkovicé lett a dobogó második, Michelisz Norberté a harmadik foka.

A vasárnapi szezonzáró futam előtt Azcona 177 ponttal áll az összetett élén, Borkovicnak 154, Tassinak és Vernaynek 153-153 pontja van. A vasárnapi futamot harmadik helyről kezdő Nagy Dániel az ötödik helynél előrébb semmiképp se végezhet, neki 120 pontja van.

Ami a csapatversenyt illeti, az első hely szinte biztosan a 266 pontos Hell Energy Racing with KCMG és a 263 pontos Target Competition között dől el, a dobogó harmadik fokára a 209 pontos PCR Sport, a 191 pontos Leopard és a 181 pontos M1RA pályázik.

Folytatás vasárnap 15.55-től az idényzáró utolsó futammal.

Update: Vasárnap utólagosan kizárták a futamról a stewardokat nyilvánosak kritizáló Kris Richardot, aki a nyolcadik helyét bukta ezzel, egyben a vasárnapi futamon sem állhat rajthoz.

A TCR Európa-kupa első barcelonai futamának pontszerzői

  1. Tassi Attila – Hell Energy Racing with KCMG, Honda Civic
  2. Dusan Borkovic – Target Competition, Hyundai i30 N
  3. Michelisz Norbert – M1RA, Hyundai i30 N
  4. Ashley Sutton – WestCoast Racing, Volkswagen Golf
  5. Mikel Azcona – PCR Sport, Cupra León
  6. Jean-Karl Vernay – Leopard Lukoil Team, Audi RS3
  7. Nagy Dániel – M1RA, Hyundai i30 N
  8. Julien Briché – JSB Competition, Peugeot 308
  9. Reece Barr – Target Competition, Hyundai i30 N
  10. Peter Terting – Target Competition, Hyundai i30 N

Rovatok