Index Vakbarát Hírportál

Nem egy pilóta született újra a makaói bukásban, hanem kettő

2018. november 19., hétfő 14:11

Hétfőn Makaóban megműtötték a vasárnapi Makaó GP Forma-3-as futamán letaglózóan nagyot bukó Sophia Flörscht, írja a reuters.

A 17 éves versenyzőnő igazi horrorbalesetet élt túl, csigolyatörése van. A Sport Bildnek Flörsch apja már vasárnap este megerősítette, lányánál nincs jele bénulásnak, minden tagját képes mozgatni, de a hátát fájlalja. Később kiderült, hogy a 7-es csigolyája tört el.

Az operációt magyar idő szerint hétfő hajnal háromkor kezdték, több fázisban végezték. Mintegy nyolc órával később végeztek az orvosok, mert nagyon kellett figyelniük, hogy az idegpályákat ne károsítsák. Biztató, hogy Flörsch Twitterére dél körül posztoltak:

"Az orvosi csapat szándékosan lassan dolgozik, hogy csökkentse a rizikót. A beavatkozás előző szakasza jól és komplikációk nélkül zajlott. A műtét, ami reggel kezdődött, folytatódik."

Közben egyre több videó jelenik meg a Youtube-on a balesetről, rengeteg néző felvette Flörsch döbbenetes repülését. Még jobban látszik, hogy mekkora tragédiát sikerült elkerülni részben a vakszerencsének, részben a kerékvetők módosításának köszönhetően.

Sophia Flörsch makaói bukása minden szögből

Flörsch autóját ugyanis egy új, idén először használt, magasabb kerékvető dobta meg, így nem találta telibe oldalról a normálisan kanyarodó Sho Cuboj autóját, hanem annak oldalán gellert kapva átrepült azon, és a kerítést is áttörve egy fotósbódéban landolt. Ha Cubojt oldalról, ráadásul épp a vezetőülés környékén kapja el, borítékolható a tragédia. Persze akkor is, ha a kerékvetőn felpattanva éppen Cuboj fejével találkozik a kocsi, vagyis a pályamódosítás mellett a mázlinak is nagy szerepe van benne, hogy mindenki életben van.

Flörsch 276 kilométer/órás sebességnél vesztette el az uralmat az autója fölött, szemtanúk szerint mert hátulról belement Jehan Daruvala kocsijába. Annak a jobb hátsó kereke térítette el Flörsch gépét. Daruvala állítólag a szokásosnál korábban fékezett, mert tévesen felvillant a sárga zászlót jelző fény, ő pedig azonnal elvette a gázt. De a baleset körülményeit még vizsgálják.

Flörsch, ha minden a tervek szerint megy, meg fog gyógyulni, Cuboj enyhén sérült, mondhatjuk, hogy mindketten újraszülettek vasárnap. (Flörsch igazi születésnapja is közeleg, december 1-jén lesz 18 éves.)

Rovatok