Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas bravúr Szalayéktól a Dakaron, 18. helyen zárták a szakaszt

2019. január 16., szerda 09:06

Nehéz, de eredményes szakaszt teljesített kedden a Dakaron Szalay Balázs és Bunkoczi László, akik 18. helyen zárták a 352 km-es – benne 200 km dűne – etapot, ezzel pedig összetettben a top 20 közelébe kerültek úgy, hogy magyar idő szerint reggel 9-kor 48 autó ért célba.

A 14. Dakarját teljesítő Szalay nem emlékszik, hogy volt-e valaha ennyire hosszú dűnesor egy szakaszon belül, de végül sikerrel vették a feladatot a világ egyik legszárazabb helyén, az Atacama-sivatagban. Ez persze okozott némi gondot, a hűtővíz ugyanis folyamatosan melegedett, de végül célba tudtak érni.

Noha puha volt a homok, mi egyszer sem ástunk, pedig idegőrlően hosszú volt a dűnés szakasz, nem is tudom, mentünk-e már valaha egyhuzamban ennyit dűnéken. Aki elénk került, azt megelőztünk, de végig izzasztó volt ez a pálya – mentálisan és fizikailag is elfáradtunk a végére. Sajnos a pálya közepétől kezdve melegedett a hűtővizünk, mert a ventilátor telement homokkal, emiatt nem működött a hűtés. Nagyon örülök ennek a jó részeredménynek, ami azt mutatja, hogy ez a szakasz tényleg nagyon nehéz volt

– értékelt Szalay, aki azt is elmondta, hogy két dűnén is rossz döntést hozott, ám mivel több száz közül volt kettő hibás, jól jöttek ki a szakasz végén. A hiba egyébként az volt, hogy a dűne tetején rossz irányba borította le az Opelt, de végül sikerült megfognia az autót.

A Dakar rali szerdán egy Pisco körüli hurokszakasszal folytatódik amelynek össztávja 490 kilométer, ebből 313 kilométer a versenypálya hossza. A verseny csütörtökön ér majd véget.

Az autósoknál összetettben továbbra is Nasszer al-Attijah vezet, a 8. szakaszt az idei versenyen már negyedik alkalommal Sébastien Loeb nyerte, aki Daniel Elenával másodpercekre van már csak a második helynél.

A motorosok között az osztrák Matthias Walkneré volt a szakasz, összetettben az ausztrál Toby Price vezet.

Eredmények, 8. szakasz, San Juan de Marcona-Pisco (352 km)

autó (48 célba érkező)

az összetett állása

motor (82 célba érkező)

az összetett állása

Rovatok