Index Vakbarát Hírportál

Bomba robbanhatott a Dakar-ralis teherautóban

2022. január 4., kedd 12:27

A szaúd-arábiai Dakar-ralin december 29-én, a Sodicars egyik teherautójának motorterében robbanás történt, a sofőr pedig súlyos lábsérüléseket szenvedett. A teherautó navigátora szerint bomba robbant a járműben.

December 29-én, pár nappal a 2022-es Dakar-rali indulása előtt a Sodicars egyik alkatrészszállító teherautójának motorterében robbanás történt nem sokkal azután, hogy elindult a Donatello Hoteltől. A járműben hatan utaztak, mindannyian a Sodicars csapatához tartoztak. Közülük öten karcolás nélkül megúszták a robbanást, ám a teherautót vezető francia, a kilencedik Dakarjára készülő Philippe Boutron, az US Orléans francia harmadosztályban szereplő labdarúgócsapat elnöke súlyos lábsérülést szenvedett, amit többször meg is kellett műteni. Azóta átszállították Franciaországba, ahol egy Párizshoz közeli katonai kórházban ápolják, állapota stabil. 

A szaúdi hatóságok még nyomoznak, hivatalos álláspont nincs a robbanásról. A francia külügyminisztérium szerint nincs kizárva, hogy bűncselekmény történt, a Dakar-rali versenyigazgatója, David Castera pedig bejelentette, hogy szigorítják a biztonsági intézkedéseket.

A teherautó navigátora, Mayeul Barbet szerint bomba robbant a teherautóban.

A pedálokhoz rejtett bomba azután robbant fel, hogy nagyjából 500 métert jöttünk a hoteltől. A robbanás után megállt és kigyulladt a teherautó, Philippe pedig megkért, hogy húzzam ki az üléséből, mert nem érzi a lábait. Ez nem baleset volt, hanem egy bomba, hiába hiszik azt a szaúdi hatóságok, hogy a motorblokk robbant fel

– írja Barbet a Sodicars közleményében.

A navigátor a robbanás után azonnal igyekezett ellátni társát, hiszen a sérülése miatt rengeteg vért vesztett, miközben az eszméleténél volt. A mentők 20 perccel később érkeztek meg, a hatóságok pedig arra kérték őket, hogy ne beszéljenek az esetről. (A kérés egyébként érthető, hiszen amíg nem tisztázódik egy ilyen ügy, egy esetleges terrortámadás nagyon súlyos vád, az ilyet pedig nem könnyű lemosni – a szerk.) Mayeul Barbet és Joël Pailly, a teherautó harmadik utasa hétfőn visszarepültek Franciaországba.

A Dakar-rali 2008-ban terrorfenyegetés miatt maradt el, később pedig ezért költözött el Afrikából. Dél-Amerikában folytatódott a sorozat, majd immáron harmadik éve Szaúd-Arábiában tartják az extrém versenyt.

(Borítókép: Philippe Boutron 2014. április 11-én. Fotó:  Jean Christophe Magnenet / AFP)

Rovatok