Index Vakbarát Hírportál

Rapport vb-döntőst mattolt, tornagyőztes

2013. május 29., szerda 10:31

A 17 éves magyar sakknagymester, Rapport Richárd a Neckar Open után újabb tornát nyert meg, a hétfordulós Malmö Openen 4,5 pontot gyűjtött. Ezzel holtversenyes első lett, és mivel a hármas összevetésből ö jött ki a legjobban - Nigel Shortot legyőzte, Nils Grandeliusszal remizett -, megkérdőjelezhetetlen volt az első helye.

„Csillogó, erőteljes, felszabadult, szellemes” – ezek a jelzők jutottak Kállai Gábor korábbi szövetségi kapitány eszébe.

„A vereségtől továbbra sem fél, minden megtesz, hogy az ellenfelét letapossa, túljátssza, csapdába csalja, kicselezze. Egyszerűen szenzációs” – ezzel a mondattal értékelte még a játékos teljesítményét.

Kállai szerint szakmailag szívet melengető volt, ahogy az 1993-ban a világbajnoki döntőig eljutó, azt Kaszparovval szemben elveszítő Shortot megsemmisítette. (A játszma itt megtekinthető.)

„Short még a régi rendszerben jutott el a döntőig, vagyis húsz éve abszolút a világ második legjobbjának tekinthettük. A tudása nyilván azóta egy kicsit megkopott, a világranglistán nincs is az ötvenben, de egy ilyen tudású játékost legyőzni mindig hatalmas érdemény. És élmény volt nézni, hogy nemcsak húzogatta az oroszlán bajszát, hanem tudatosan, előre megfontoltan fárasztotta, amíg az oroszlán tényleg elfáradt. Egy lépésnél kihagyott, Rapport pedig azonnal lecsapott. A bástyájával, valamint a királynőjével pedig az 52. lépésben bemattolta." (Januárban a francia Romain Edouard-nak adott mattot Wijk aan Zee-ben.)

„Félelmetes volt. Egy pillanatra sem elégedett meg a döntetlennel, nem nyugtatta meg a lelkét, hogy egy ekkora sakkozóval szemben esetleg összekapar fél pontot, hanem egyértelműen többet akart. A hozzáállása mintaértékű, pláne, ha hozzáteszem, hogy a hazai élsakkozónk 17 partiból 16 döntetlent ért el egy vereség mellett.”

Kállai nyugodtan állapítja meg, hogy már most iszonyatosan erős sakkozó Rapport, és minden remény megvan arra, hogy az év végére a 2700 Élő-pont elérhető számára. Az egy újabb jelentős szint a sportágban.

„De talán még ennél is fontosabb, hogy azt érzem, ez neki messze nem a végállomás lesz. Ő eljuthat a 2800 feletti kasztba is, ahová pillanatnyilag hárman tartoznak: Carlsen, Aronyan és Kramnyik. És ha már Kramnyik. Rapport ragyogó ötletével verte őt sötéttel a francia Fressinet pár hete. A francia–orosz-meccsen Fressinet meg is kapta az Aljechin-különdíjat a játszmáért, ami szakmailag különösen értékes.”

Rapport malmői produkciójával öt Élő-pontot gyűjtött, ezt ha jóváírják május végén, akkor máris megerősíti a helyét a legjobb hatvan között a világranglistán. 2679 ponttal megközelíti a 2700-as határon és az ötvenen jelenleg kívül lévő Polgár Juditot és Almási Zoltánt. Lékó 2737-tel jelenleg a tizenkilencedik.

Rovatok