Index Vakbarát Hírportál

Anand felnyársaltatta magát a vb-döntőn

2014. november 24., hétfő 16:04

A sakkvilágbajnoki döntő tizenegyedik partijában a norvég Magnus Carlsen újra nyert, ezzel 6,5 pontot gyűjtött, vagyis behozhatatlan lett az előnye a kihívó indiai Vishwanathan Ananddal szemben. A világranglistán élen álló Carlsen ezzel magabiztosan védte meg a vb-címét, az utolsó, befejező partit le sem kellett játszani.

A korábbi magyar kapitány, Kállai Gábor így látta az utolsó partit.

„Türelmetlenségre utaló jelek voltak benne Anand részéről, egy fejvesztett támadást láthattunk. Kihúzta a kardot, de ezzel a vesztébe rohant és felnyársaltatta magát. Belement a 27. lépésben egy olyan kétséges minőséghátrányba, amit később nem tudott visszanyerni. Pedig az állása ezt nem indokolta, hajszállal talán jobban állt, de a döntetlent kényelmesen tudta volna tartani, ha a bástyával a b3-at választja, nem pedig a b4-et. Mert azon a mezőn simán leüthette a tisztjét a világos futó. Pedig előtte egy olyan érdekes gyaloglépést választott, amitől lefagyott a világháló, és sokan abban reménykedtek, hogy újra látunk valami szépet tőle.”

Kállai kifejtette, hogy Carlsen ahogy az egész meccs alatt, most is a legmegfelelőbben reagált, a bástyát leütötte, a végén pedig érvényesítette a fölényét.

Szerinte a hatodik partiban jött a fordulópont, akkor ugyanis egy nem megalapozott királylépést tett a norvég - a 26. lépésben számolt rosszul -, Anand azonban nem vette észre, hogy két gyalogot is nyerhet vele. Azt a hatodik partit ráadásul ezek után még csak döntetlenre sem tudta menteni, hanem el is bukta.

„Ezt a győzelmet ajándékba kapta a norvég, és ezzel az ajándékvezetéssel pedig olykor szélsőségesen játszva őrizte meg. A szélsőségesség alatt csak azt értem, hogy nem csinált onnantól kezdve semmi váratlant, a következő partikban ezt a vezetést őrizte meg a sorozatos döntetlenekkel.”

Anand az egész párosmeccs után úgy reagált a hatodik partira, hogy nem vette észre riválisa hibáját, azért nem használta ki.

Kállai úgy véli, gyengébb partik voltak annál, mint amire számított, de jobb volt a színvonal, mint egy éve, mert akkor egyetlen partit sem tudott megnyerni az indiai, míg idén egyszer, a harmadik partiban egyértelműen túljátszotta ellenfelét. Akkor úgy verte meg, hogy a későbbi győztes egyszer sem rontott, a legjobbakat húzta, mégsem volt esélye abban a változatban, amit Anand a tökélyre fejlesztett.

Kállai meglátása szerint abban emelkedik ki Carlsen az egész mezőnyben, hogy olyan mély és elgondolkodtató változatokat rak ki a táblára, amivel óhatatlanul hibára készteti ellenfelét a nyomás alatt.

„Ezeket a nehéz feladatokat viszont ő a legjobban érti, míg a rivális többnyire csak keresgél. Nem tudni, hogy jövőre ki lenne a legjobb kihívó. Ha abból indulunk ki, hogy Anand egyszer már tudott nyerni ellene, lehet, hogy jövőre akár már kétszer is megadásra késztetheti, de a szakma szívesen látná, mire megy a jelenlegi világranglista második helyezettje, vagyis az olasz Fabio Carouanával szemben” - összegzett.

Carlsen olyan, mint a régi nagyágyúk egybegyúrva

A korábbi világbajnok, Garri Kaszparov, aki korábban edzője is volt a norvég játékosnak, rendkívüli tehetségnek nevezte egykori tanítványát.

„Bobby Fischer és Anatolij Karpov kombinációja. Rendelkezik a Karpovra jellemző precizitással és Fischer elszántságával" - fogalmazott.

Rovatok