Index Vakbarát Hírportál

A sakkból nem veszett ki a romantika, és a befejezés is pazar

2019. május 21., kedd 09:05

Még messze a vége a kieséses rendszerű moszkvai sakknagydíjnak, de egy kiváló játszmát már láthattunk, amiről nem kizárt, hogy az év legjei közé kerül.

A holland Anish Giri, aki negyedik a legfrissebb világranglistán, elég nyílt partiba keveredett az orosz Danyil Dubovval, de utóbbi felülmúlta, és a második körbe került. Dubov 48. helyen áll a rangsorban, de tökéletesen vezette a támadását, és egy olyan lépéstől sem riadt vissza, ami nem gyakori.

A parti egy igazi hősköltemény, mert a 18. lépésnél már a király elől eltűntek a gyalogok, Kállai Gábor nemzetközi nagymester szerint egy igazi romantikus csatát láthattunk, ami nem a múlt századból, hanem még korábbról hozott vissza valamit.

A 19. lépésnél világos meghúzott egy hosszú sáncot, amivel azonnali mattveszélyt jelentett d8-on.

Sötét utána még húzta egy darabig, próbálta szó szerint sakkban tartani a világos királyt, de ez a kísérlet nem vezetett eredményre.

A 36. lépésben be kellett látnia, hogy nem lehet tovább tartani az állást, mert ha a huszár f7-re üt, akkor a matt elkerülhetetlen. Ha az egész meccs izgalmait szeretné újra átélni, akkor ide kattintva megteheti.

Dubov a negyeddöntőben az amerikai Nakamurával mérkőzik, az első partijuk döntetlennel zárult.

Rovatok