Index Vakbarát Hírportál

Rapport Richárd most még magyar színekben ül asztalhoz, de lehet, hogy utoljára

2022. június 17., péntek 12:38

Elképzelhető, hogy utoljára játszik magyar színekben Rapport Richárd nemzetközi sakknagymester a pénteken, Madridban kezdődő sakkvilágbajnok-jelöltek versenyén.

Május végén derült ki, hogy Rapport Richárd a jövőben román zászló alatt fog versenyezni, mivel – édesapja szerint – Magyarországon nem kapott elegendő anyagi támogatást. Döntését a magyar sakkszövetség elnöke, Szabó László elfogadhatatlannak, hibásnak és károsnak nevezte, egyúttal pedig egyértelművé tette: az általa vezetett szövetség mindent megtesz azért, hogy a magyar sakk legnagyobb értéke a jövőben is a piros-fehér-zöld színeket képviselje a nemzetközi versenyeken.

Annyi biztos, hogy Madridban még magyarként ül asztalhoz Rapport Richárd.

A 26 éves játékos az MTI tudósítása szerint 2764 Élő-pontjával a világranglista nyolcadik helyezettjeként kezdi a spanyol fővárosban rendezett tornát, ahol mindenki kétszer mérkőzik meg mindenkivel, váltott színekkel. Első ellenfele a világos bábukat vezető Jan-Krzysztof Duda lesz, akivel korábban négy klasszikus partit játszott, ebből kettőt a 24 esztendős lengyel nyert meg, s egy döntetlen mellett egy Rapport-siker született.

Legutóbb 15 éve, 2007-ben volt magyar sakkozó világbajnokjelölt, akkor Lékó Péter a mexikóvárosi nyolcfős tornán negyedik helyezést ért el. A torna teljes díjalapja 500 ezer euró, s a győztes jövőre a világbajnoki címért játszhat, vagyis jogot szerez a regnáló világbajnok, a titulust kilenc éve birtokló norvég Magnus Carlsen kihívására. 

Carlsen azonban korábban kijelentette: csak akkor hajlandó újra világbajnoki finálét vívni, ha Alireza Firouzja iráni–francia sakkozó nyeri a vb-jelöltek tornáját, mert más ellenfél nem motiválná. A sportág nemzetközi szövetsége, a FIDE Carlsen szavaira válaszul azt a határozatot hozta, hogy ha a norvég játékos nem ülne asztalhoz, helyére a vb-címről döntő párosmeccsen a világbajnokjelöltek tornájának második helyezettje ugrik be.

Rapport Richárd és lengyel ellenfele mellett a madridi mezőnyben ott van az iráninak született, de francia színekben versenyző, még csak 18 éves Firouzja (2793). A kínai Ting Li-zsen (2806) az orosz Szergej Karjakinnak az ukrajnai háború miatti kizárása után ülhet asztalhoz a tornán, ennek ellenére neki a legmagasabb az Élő-pontszáma a résztvevők közül.

Az olasz származású, de az Egyesült Államok színeit képviselő Fabiano Caruana (2783) 2018-ban vb-döntőt vívott és csak rapid partikkal kapott ki Carlsentől. Az orosz Jan Nyepomnyascsij (2766) az előző vb-döntőt vesztette el, és FIDE-színekben versenyez ezúttal. Az amerikai Hikaru Nakamura (2760) Rapport előtt nyerte meg a Grand Prix-sorozatot. Az azeri Tejmur Radzsabov (2753) pedig 35 évesen a torna legidősebb indulója.

A torna július elején zárul, Rapport Richárd utolsó, 14. mérkőzése július 4-én lesz. Pontazonosság esetén rövidített játékidejű játszmák döntenek. Minden partiban 120 perc alatt 40 lépést kell megtenni, majd 60 perc alatt további 20-at. Ezután a sakkozók 15-15 percet kapnak a mérkőzés teljes befejezésére, a 61. lépéstől kezdve lépésenként 30 másodperc jóváírással.

Rovatok