Index Vakbarát Hírportál

Százmillió dolláros kártérítésre perli a csalással vádolt sakkozó Magnus Carlsent

2022. október 21., péntek 13:03

Az amerikai Hans Niemann beperelte Magnus Carlsent, és legalább százmillió dollárra tart igényt hitelrontás címén, amiért a norvég sakkvilágbajnok csalással vádolta meg őt.

Niemann a perben meghatározandó összegű, de minimum 100 millió dolláros kártérítést követel

– áll a Missouri Kerületi Bíróság weboldalán megjelent közleményben.

Niemann kártérítést követel Carlsen cégétől, a Play Magnustól, valamint az amerikai Danny Renschtől, a chess.com portál vezetőjétől és Hikaru Nakamura nagymestertől is.

A 19 éves amerikai sakkozó, aki az elmúlt másfél évben a sok századik helyről kapaszkodott fel a legjobb ötven közé a nemzetközi szövetség, a FIDE világranglistáján, azt állítja, összejátszottak ellene, hogy ellehetetlenítsék pályafutását.

A közvetlen előzmények szeptemberre nyúlnak vissza, amikor is Carlsen egy St. Louis-i tornán visszalépett a szerepléstől, miután a harmadik fordulóban kikapott Niemanntól, aki ezzel véget vetett a világbajnok 53 meccses veretlenségi sorozatának. Carlsen előbb még csak szabálytalansággal, majd már nyíltan csalással vádolta meg az amerikai játékost. Többen is csatlakoztak hozzá a nemzetközi sakkelit tagjai közül, azzal érvelve, hogy Niemann korábban illegálisan számítógépes segítséget vett igénybe online partijai alkalmával, ennek köszönheti rohamos előretörését a világranglistán.

MTI

Rovatok