Index Vakbarát Hírportál

Ha Csányi őszintén beszélt, Kassai kikerülhet a játékvezetői keretből

2016.09.28. 10:12

A múlt hétvégi derbin, FTC–Újpest-mérkőzésen Kassai Viktor játékvezető az újpesti Souleymane Diarrával miniháborút folytatott, többször is úgy tűnt, külön is fegyelmeznie kell a mali válogatott játékost.

Keddi cikkünkben bemutattuk azokat a tévéfelvételeket is, amelyeken közelről látszódnak, ahogy az év játékvezetőjének is megválasztott, és nemzetközi kupameccsekre felkért magyar bíró tegezve és minősíthetetlenül zavarja el a magyarul amúgy nem beszélő játékost.

Szavazást is indítottunk, hogy az olvasóink maguk nyilatkozzanak, hogyan látják Kassai viselkedését. Az a szavazásból egyértelműen kiderült, hogy a túlnyomó többség tiszteletlennek látja Kassait (közülük nagyjából felel-fele szavazott úgy, hogy tiszteletlen, de jogos: 5800-an, illetve hogy tiszteletlen és helytelen volt Kassai viselkedése: 5100). Kb 10 százaléknyi szavazó volt azon az állásponton, hogy Kassai igenis tisztelettel viszonyult a futballistához.

Megkérdeztük az MLSZ-t, hogy miképpen szabályozza a játékvezetők magatartását, választ nem kaptunk, de felhívták a figyelmünket az MLSZ elnökének, a szövetség májusi közgyűlésén elmondott beszédére.

Csányi Sándor elnök még az Európa-bajnokság előtt beszélt a magyar futballról, és tíz perc erejéig a magyar futballbíráskodásra is kitért. Elmondta, hogy ahogy külföldön, úgy itthon is sok kritika éri a játékvezetők munkáját.

Csányi egyrészt megvédte a magyar bírókat, akiket szerinte nem azonos mércével mérünk. Példabeszédét arra fűzte fel, hogy míg a csatár hibázhat, a hátvédet is otthagyhatják, a kapus is kaphat potyagólt, az edző rossz taktikával is felküldheti a pályára a csapatot, de amíg ez mindig a klub magánügye, addig a klubtulajdonosok, a sportigazgatók, az edzők mind a játékvezetőt szidják.

Ezen hogyan lehet változtatni?

Szerinte a bíróknak is megvan a véleményük, de mégsem állhatnak ki, hogy kritizálják az „írástudatlan edzőt, falábú játékost”. Szerinte „ez így nem korrekt, mindenki beszél felelőtlenül, de a játékvezető legyen úriember, és hajoljon meg a kritika előtt”. 

Beszédének második része azonban mintha éppen a mostani esetről szólt volna (mondom, májusi a beszéd), mert szerinte, ha a játékvezető hibázik, akkor a klubok igenis jelezzék, hogy adott esetben az MLSZ meg tudja büntetni, „de nem feltétlenül a televízióba kell ezt mondani, mert akkor mi is elmondjuk, kiáll a Berzi Sanyi, hogy ez a tulajdonos hülye. Nekünk is van véleményünk”. 

Együttműködést kért, mert az említett jelenségek miatt (ezek csalnak, nem értenek hozzá, amire leér az ötödosztályba, ott már meg is verik a bírót, ezért) nem olyan vonzó a játékvezetőknél megteremteni az utánpótlást.

Kassait és csapatát külön kiemelte, hogy ők utaznak az Eb-re. Majd jön a csattanó (a videón 57.15-től):

„Mindez nem azt jelenti, hogy minden játékvezető megfelelően viselkedik. Mert hallok vissza olyat is, hogy a játákvezető használ olyan hangnemet a játékosokkal a pályán, ami elfogadhatatlan.

Azt üzenem, ha visszajut hozzám, és igazolható, akkor engem nem érdekel, hogy FIFA-játékvezető vagy megyei, ki fog kerülni a játékvezetői keretből

Csányi szerint ennek az az oka, hogy nem várhatják el, hogy a játékvezetőkkel szemben megfelelő stílusban lépjenek fel a klubok, ha „ő egyébként maga mutatja a rossz példát”.



Rovatok