Index Vakbarát Hírportál

A BVB-é minden idők legnagyobb profitja egy futballistán

2017.09.07. 13:18

Simon Kuper és Stefan Szymanski alapművében, a Fociológiában már leírták a szerzők a futballigazolások egyik legfontosabb pillérét. Olcsón venni és drágán eladni, vagyis adj túl a játékosodon azonnal, ha valaki az értéke többszörösét kínálja - nem atomfizika. Dortmundban sem hülyék, óriási üzletet csináltak Ousmane Dembelével, akit 15 millió euróért vettek a Stade Rennes-től tavaly, és 105 millióért adták tovább a Barcelonának két hete. 90 millió eurót kerestek. (Arról nem beszélve, hogy pár könnyen teljesülő záradékkal később várhatóan még 10-20 millió euró érkezik utána a Barcától.)

A 21st Club oldal, amely a futball statisztikáival foglalkozik, most összegyűjtötte az elmúlt évek legnagyobb profitját hozó átigazolásait. Olyanokat, amikor egy évvel korábban igazolt játékosokon a következő idényben adtak túl. Ebből három ezen a nyáron született. A már említett Dembelé mellett Benjamin Mendy 45 milliót hozott a Monacónak, Davinson Sánchez pedig 35 milliót az Ajaxnak. Előbbi francia jobb-, utóbbi kolumbiai középhátvéd.

A listán szerepel egy lassan húszéves történet, amelynek Christian Vieri volt a főszereplője. Az olasz válogatott csatára 28 millió euróért ment az Atlético Madridból a Lazióba, majd egy év múlva az Inter 47 milliót fizetett érte.

A listán azért nem szerepel Neymar, aki hivatalosan saját magát vásárolta ki a szerződéséből, illetve a PSG másik idei sztárigazolása, Kylian Mbappé, aki meg kölcsönbe került Párizsba, mert mind a ketten több évet töltöttek el a Barcelonában, illetve a PSG-ben.

Neymart 90 millió euró körüli összegért igazolta a Barca 2013-ban, most 222 millió euróért vásárolták ki tőlük, vagyis úgy 130 millió euró volt rajta a profit, ami rekord, csak nem hivatalos.

Mbappéért egy év múlva kell letennie a PSG-nek a kialkudott 180 milliót a Monacónak, de ő a Monaco saját nevelése, gyerekként ment a klubhoz, semmibe nem került.

Felmerülhet, hogy hiányzik Paul Pogba is, akiért egy éve 105 millió eurót fizetett a Manchester United a Juventusnak, csakhogy ő 2013-ben ingyen került épp a Unitedből a Juvéba, a lista pedig azokról szól, akiket egy idény után egyből továbbadtak.

Rovatok