Index Vakbarát Hírportál

Mindig igyekszem frissíteni a sítechnikámat

2012.03.10. 08:28

Októbertől újra lehet magyar férfi a snowboard-világkupa alpin szakágában. Pátkai Marcell ukrán és grúz versenyeken szerzett pontjaival vívta ki az indulás jogát. Ezt tartja az olimpiai kvalifikáció első lépcsőfokának, de tudja, nem lesz könnyű meglépni a többit.

Február közepén az ukrán Krasiya síterepen versenyzett a magyar csapat, a mezőnyben lengyel és ukrán olimpikonok és világkupások voltak az ellenfelek. Pátkai mindkét versenynapon jól ment, a másodikon ötödikként kvalfikálta magát a döntőbe, ott az ukrán bajnok állította meg. A párharc első menetében a kötésén meglazult csavarok miatt kicsúszott a pályáról, így hiába verte meg a másodikban az ukránt, összideje gyengébb volt. Végül a hatodik helyen végzett, míg az előző nap hetedik lett. Már ezzel az eredménnyel is közel volt a világkupa-kvalifikációhoz, de azt csak a következő grúziai versenyen tudta megszerezni.

A Nemzetközi Síszövetség (FIS) világkupáján azok a snowboardosok indulhatnak, akiknek 50 feletti pontszámuk van. A pontokat a versenyek erőssége alapján osztják, a versenyzőket két legjobb eredményük átlaga alapján rangsorolják.

Eddig Grúziára senki sem úgy gondolt, mint téli sportokban erős országra, de nagy erőket mozgósítanak, hogy ez megváltozzon. Pátkaiékat is meglepte, hogy a grúz szövetségnek nagyon erős mezőnyt sikerült összehoznia, a világkupában is sok ponttal rendelkező japán, német, ukrán versenyzőket hívtak. Nem véletlen, hogy ennyien mentek, a grúz szervezők a repülőjegytől a szállásig mindent fizettek. Pátkai is jó tapasztalatokat szerzett: „Nagyon jó volt látni, hogy mennyire sokat belefektettek, a verseny mellett a hagyományaikat, konyhájukat és a boraikat is megismertették velünk, a lámpafényes versenyekre meg viszonylag sok néző is eljött.”

A magyar snowboardos jól teljesített az ottani két futamon is, 16. és 18. helyeket szerzett az erős mezőnyben, többek között megverte az ukrán bajnokot is. Ezzel a versennyel 50,2 pontátlaga lett. Így részt vehet az októberben kezdődő snowboard-világkupán, az első futam Hollandiában, fedett pályán lesz.

Pátkai 1994-ben kezdett versenyszerűen snowboardozni, azóta számtalan Magyar Kupát és bajnokságot nyert, de még mindig érzi magában a fejlődési lehetőségeket.

„Nagyon megdobott, hogy megszereztem a világkupás kvalifikációt, ez jelentősen növeli az önbizalmam és a reményeimet. De azért még nagyon messze van az olimpia, a világkupában az első harmincban kellene végezni, hogy meglegyen. De lépcsőzetes módszert követve azért elindulok felé. Ha elbukom valamelyik fokon, akkor utána nem fogom már erőltetni a kvalifikációt 2014-re” - értékelt Pátkai.

A snowboardos úgy tervezi, hogy külföldi edzővel és csapattal fog felkészülni, már eddig is jó tapasztalatai voltak, a Magyar Snowboard Szövetség többször is szervezett külföldi tréner által vezetett edzőtáborokat. „Olyan dolgokban tudtak segíteni, amik alapok más snowboardosoknak, mi mégsem tudtunk róla, esetleg sejtettük. Nagyon sok technikai újításról tudtak, ilyen volt a kötésemelő például.  Már évek óta azzal mentek a profik, mikor végre mi is használni kezdtük. A fizikai felkészítés mellett a vakszolásról  is nagyon hasznos tanácsokat adtak.”

„Nagyon fontos, hogy ki milyen szemmel nézi meg a menetedet. Meg tudják tanítani neked, hogy mitől lesz gyors egy kanyar, hogyan nem vesztesz sebességet, sőt esetleg még azt is, hogy tudsz gyorsulni közben. Nekem ez nagyon jól jön, mert mindig igyekeztem frissíteni a síelőtechnikámat, hozzáadni vagy elvenni belőle, és nem azon voltam, mint mások, akik egy bevett technikát igyekeztek tökéletesíteni. Sokat gyorsultam az elmúlt két évben, a munkám, úgy látszik, most ért be.”

Pátkai a profi snowboardosokhoz képest ötödannyit tud havon edzeni, évente körülbelül 40 napot tud csúszni, főként Ausztriában. Kiegészítő sportokkal azért nyáron is igyekszik magát formában tartani, speciális erősítő edzések mellett downhill görkorcsolyázik és szörfözik is. Ezek az egyensúlyérzékét is fejlesztik.



Rovatok