Index Vakbarát Hírportál

Magyar arany curling világbajnokságon

2013.04.21. 08:51

Világbajnoki aranyérmet nyert a magyar vegyespáros a kanadai Frederictonban a Curling Vegyespáros Világbajnokságon.  Palancsa Dorottya és Kiss Zsolt a döntőben Svédország ellen óriási csatában, extra endben harcolta ki a győzelmet.

A curlingben a csapat győz, amelyiknek a tizedik end, azaz játékmenet végén több pontja van. Ha az állás döntetlen, a mérkőzést egy 11. end lejátszásával döntik el.

A magyar kettős a negyeddöntőben 7–4-re győzte le a legutóbbi vb-n bronzérmes osztrákokat, az elődöntőben 10-5-re a cseheket, míg a másik ágon a svédek 7-5-re verték a norvégokat.

A döntőben  a magyarok 8-7-re legyőzték az esélyesebb svéd Frederik Hallström, Elisabeth Norredahl kettőst és világbajnoki címet nyertek.

Rókusfalvy András, a Magyar Curling Szövetség elnöke szerint a magyar curling történelmi, első világbajnoki aranyérme abban a versenyszámban született meg, amely jó eséllyel olimpiai szám lesz a Szocsit követő dél-koreai téli olimpián.

„Vegyespárosban Magyarország már 4 éve, 2009-ben ezüstérmet nyert, így ez a siker nem előzmény nélküli. Hatalmas dolog Kanadában európai curlingesnek nyernie, abban az országban, ahol másfél millió leigazolt curlingjátékos van, és ez a sport igazi nemzeti sportnak számít. A magyar curling számára pedig óriási lépés ez a világbajnoki cím a sportág hazai ismertségéhez és elismertségéhez vezető úton, míg nemzetközi téren újabb lépés a világ élvonalához" - fogalmaz a szövetség elnöke.



Rovatok