Index Vakbarát Hírportál

Rövidpályás gyorskorcsolya-vk: három magyar jutott túl a selejtezőn

2013.11.08. 21:04

Az 1000 méteres selejtezőket a nőknél csak Heidum Bernadett, míg a férfiaknál Knoch Viktor és Liu Shaolin Sándor vette sikerrel a rövidpályás gyorskorcsolyázók torinói olimpiai kvalifikációs világkupa-versenyének pénteki napján.

Darázs Rózsa a második körben, míg Keszler Andrea a harmadikban búcsúzott, Heidum viszont mindháromszor második lett futamában, így hétvégén a legjobb 16 között folytathatja ezen a távon.

A férfiaknál a háromfordulós selejtezőben Béres Bence esett ki az utolsó körben, míg Knoch Viktor és Liu Shaolin Sándor egyaránt magabiztosan került a táv legjobb 24 versenyzője közé.

A magyar váltók közül a női négyest a negyeddöntőben szabálytalanság miatt kizárták, a férfiak a selejtezőt futamelsőként, míg a negyeddöntőt másodikként vették sikerrel, így vasárnap a legjobb nyolc között harcba szállhatnak a döntőért.

Csütörtökön 1500 méteren a férfiaknál Knoch Viktor, Liu Shaolin Sándor és Burján Csaba, a nőknél pedig Heidum Bernadett és Kónya Zsófia jutott negyeddöntőbe, míg 500 méteren a nőknél senki nem járt sikerrel, a férfiaknál pedig Knoch és Liu Shaolin versenyben maradt a legjobb 16 közé kerülésért.

Az olimpiai kvóták megszerzése szempontjából a torinói, valamint a jövő hétvégén az oroszországi Kolomnában sorra kerülő vk-n elért eredmények számítanak. Az 500 és 1000 méteren 32, 1500-on 36, a váltóknál pedig nemenként 8 kvóta talál gazdára.

Egyéniben a két vk-n elért eredmények összesítése után derül majd ki, hogy kik azok, akik beférnek a kvótás helyekre, azaz a legjobb 32-be, illetve a leghosszabb távon az első 36-ba. A korcsolyázók az országuknak szereznek indulási jogot, és ha valamelyik távon három versenyző is kvótás pozícióban zár a két vk összesített eredményei alapján, akkor az adott nemzet egyéniben három főt indíthat a jövő februári szocsi olimpián.

A váltóknál szintén a torinói és a kolomnai futamok eredményeit összesítik majd, s nemenként az első nyolc helyen végzett ország stafétái szereznek kvótát a játékokra. A váltók 4+1 fősek, de az egyéniben és csapatban is indulási jogot szerzett nemzetek sem indíthatnak többet öt versenyzőnél, ideális esetben tehát nemenként 5, azaz összesen 10 fős lehet egy-egy szocsiba utazó rövidpályás válogatott.



Rovatok