Index Vakbarát Hírportál

Rövidpályás gyorskorcsolya-vk: Liu Shaolin és a két váltó jutott tovább

2013.11.15. 18:28

Az 1000 méteres selejtezőket a magyarok közül egyedül Liu Shaolin Sándor vette sikerrel, illetve mindkét váltó bejutott a legjobb nyolc közé a rövidpályás gyorskorcsolyázók kolomnai olimpiai kvalifikációs világkupáján.

Egyéniben mindkét nem küzdelmeiben háromfordulós volt a selejtező, a nőknél Keszler Andrea és Kónya Zsófia már az első, Heidum Bernadett pedig kizárása miatt a második körben búcsúzott. A férfiaknál Knoch Viktor és Béres Bence az utolsó fordulóban esett ki futamharmadikként, Liu Shaolin viszont bejutott a legjobb 24 közé, ahogy egy hete, a torinói viadalon is, így neki jó esélye van arra, hogy ezen a távon olimpiai kvótához jusson.

A váltók esetében a nőknek 3000 méteren egy futamban kellett helytállniuk a legjobb nyolc közé kerülésért, míg a férfiaknál 5000-en kétszer, s mindkét magyar négyes sikerrel vette az akadályokat. Ezzel együtt előbbi esetében a múlt heti gyengébb szereplés miatt nincs reális esély a kvótaszerzésre, a férfiaknál pedig azért nincs, mert az ISU utólag visszaállította a múlt heti viadalon kiszabott eredeti büntetést, és így a magyar váltót hivatalosan az utolsó helyre rangsorolták. Egy hete, Torinóban szabálytalanság miatt zárták ki a versenyből a magyar stafétát, de utóbb, óvás eredményeként nyolcadikként sorolták be, ezt a döntést módosították később az eredetire. 

Az olimpiai kvóták megszerzése szempontjából a torinói, valamint a mostani vk-n elért eredmények számítanak: 500 és 1000 méteren 32, 1500-on 36, a váltóknál pedig nemenként 8 kvóta vár gazdára.

Egyéniben a két vk-n elért eredmények összesítése után derül majd ki, kik azok, akik beférnek a kvótás helyekre, azaz a legjobb 32-be, illetve a leghosszabb távon az első 36-ba. A korcsolyázók az országuknak szereznek indulási jogot, s ha valamelyik távon három versenyző is kvótás pozícióban zár a két vk összesített eredményei alapján, akkor az adott nemzet egyéniben három főt indíthat a jövő februári szocsi olimpián.

A váltóknál szintén a torinói és a kolomnai futamok eredményeit összesítik majd, s nemenként az első nyolc helyen végzett ország stafétái szereznek kvótát a játékokra. A váltók 4+1 fősek, de az egyéniben és csapatban is indulási jogot szerzett nemzetek sem indíthatnak többet öt versenyzőnél, ideális esetben tehát nemenként 5, azaz összesen 10 fős lehet egy-egy szocsiba utazó rövidpályás válogatott.



Rovatok