Index Vakbarát Hírportál

Olimpiai főpróba Drezdában

2014.01.16. 09:25

A hétvégén Drezdában rendezik a rövidpályás gyorskorcsolyázók idei Európa-bajnokságát, amely a magyar válogatott számára főpróba lesz a februári szocsi téli olimpiára. A hazai szövetség tájékoztatása szerint a szakvezetés célja, hogy egy fizikailag és lelkileg is jó állapotú, erős csapat utazhasson majd Szocsiba, ennek eléréséhez remek alkalom az Eb. Az európai országok számára ugyanis szintén ez az utolsó nagy világverseny az ötkarikás játékok előtt, így minden nemzet a legjobb korcsolyázóival, csúcs közeli formában versenyez majd Drezdában, írta az MTI.

A magyar férfi váltónak ráadásul ez az év legfőbb viadala, mivel az olimpiai indulási jogot nem sikerült megszereznie - igaz, a szakvezetés szerint a sikertelen kvalifikációnak hibás bírói döntések voltak az okai. A hazai szövetség emiatt szabadkártyát igényelt a váltó számára, de ebben az ügyben még nem született döntés a nemzetközi szövetség (ISU) és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) részéről.

A női váltó a legerősebb összetételben versenyezhet Drezdában, a csapat húzóembere, Heidum Bernadett ugyanis teljesen felépült december végi műtétjéből.

A férfi együttest Knoch Viktor, Oláh Bence, Béres Bence, Burján Csaba és Liu Shaolin Sándor, míg a női gárdát Heidum, Lajtos Szandra, Keszler Andrea, Darázs Rózsa és Kónya Zsófia alkotja.

A drezdai Eb pénteki első napján az egyéni 1500 méteres versenyeket és a váltók selejtezőit bonyolítják le, szombaton egyéniben 500 méteren versenyeznek a korcsolyázók, illetve a váltók elődöntői következnek. A vasárnapi zárónapon egyéniben 1000 méteren és az összetett Eb-címért a 3000 méteres szuperdöntőkben, valamint mindkét nem váltóversenyében osztanak érmeket.



Rovatok