Index Vakbarát Hírportál

Sok hűhó a műhó miatt Ausztriában

2015.01.21. 12:44

Hatalmas összegeket emészt fel a műhó előállítása az osztrák sípályákon, hiszen 2000 óta 1,3 milliárd eurót (410 milliárd forint) költöttek a természetes hó pótlására. A legújabb becslések szerint Ausztria-szerte mintegy 20 ezer hóágyú van használatban, az Osztrák Hotel- és Turizmusbank (ÖHT) vezetője, Michael Kleeman pedig évi csaknem 100 millió euróra becsülte a műhó előállításának költségeit az elmúlt 15 évben, írja az MTI.

Michael Manhart, a nyugat-ausztriai Lech am Alberg régió legnagyobb síliftszolgáltatójának alkalmazottja egy rádióinterjúban arról beszélt, hogy az üzemeltetők körülbelül évi 6 millió eurót (2 milliárd forint) költenek műhóra, az összeg a bevételük mintegy 20 százalékát teszi ki. Manhart sürgette, hogy a műhó-előállítás költségeihez járuljanak hozzá a térségbeli szállodák, vendéglők és boltok is, mivel a hóágyuk működtetése az ő üzleti biztonságukat is garantálja. 

A Management Center Innsbruck (MCI) felsőoktatási intézmény kutatója, Robert Steiger szerint a költségeket gyakran az adófizetők fedezik, mivel egyre több sípálya megy csődbe a klímaváltozás miatt, a megmentésük pedig a helyi városokra vagy magára az államra hárul. Steiger több kutatást is idézett, melyek megerősítik, hogy a kisebb vagy alacsonyabban fekvő sípályákba való befektetés nem ajánlott, és jobb tervekre van szükség ahhoz, hogy a síterületek hatékonyabbak legyenek.



Rovatok