Index Vakbarát Hírportál

Nyolc csavarral és platinalemezzel a karjában nyert világkupát

2016.03.23. 21:25

A snowboardos Gyarmati Panka történelmi sikereket ért el a szezonban, világkupát nyert, annak ellenére, hogy nem volt ideális a felkészülési programja korábbi súlyos karsérülése miatt. Ő és a snowboardszövetség is szezonértékelést tartott.

„Tudtam, hogy egy felkartörés nem olyan, mint egy csuklótörés. Elég komoly műtéten estem át: nyolc csavar és egy platinalemez van még mindig bent a felkaromban. Az orvosok azt mondták, hogy három hónapos gyógyulásra számíthatok, de három hónap után, bár gyógyult volt, nagyon le volt gyengülve a karom, az izmok leépültek. Így egy fél év kimaradt. Nem akartam kockáztatni, hogy a nyári felkészülési időszakban újra megsérüljek, és ezáltal a téli szezon kerüljön veszélybe, ezért inkább kihagytam a nyarat, és csak október-november táján kezdtem el újra a havas edzéseket. A megszokott nyári felkészülésem első két hónapja rehabilitációba ment át, ekkor gyógytornára jártam. Utána minimális módosításokkal ugyan, de már hasonló gyakorlatokat végeztem, mint amit egyébként is szoktam” – mesélte a 23 éves egri snowboardos.

Az utánpótlás is jó úton

Gyarmati Panka történelmi világkupa-sikere mellett a válogatott is ígéretes eredményeket ért el - erről számolt be a Magyar Snowboard Szövetség évadzáró sajtótájékoztatóján.

Snowbardkrosszban két junior versenyző, Fehér Zsófia és Szász Csongor Ármin indult a lillehammeri Téli Ifjúsági Olimpián, ahol Zsófi a 13., Csongor pedig a 17. helyet szerezte meg. Csillag Dávid egy svájci Európa-kupa versenyen állhatott dobogóra.

A freestyle-os Kis Benedek és Szerb Mátyás szintén Európa-kupákon gyűjtögették FIS-pontjaikat, Kis Ausztriában, egy QParksTour verseny nemzetközi mezőnyében győzött. A kecskeméti Fricz Botond megkezdte tanulmányait a schladmingi Skiakademie-n, a sporttagozatos középiskolában, ahol Gyarmati Panka és korábbi kiváló válogatott versenyzőnk, Szigeti Viktor is végzett. Fricz15 éves kora ellenére idén már az Európa-kupa felnőtt mezőnyében indult, rendkívül biztató kezdeti eredményekkel slopestyle-ban és big airben.

Fontos változást jelentett Gyarmatinak az ősszel, hogy hatévnyi közös munka után korábbi osztrák edzőjével külön utakon folytatták. Egy darabig egyedül edzett, majd az amerikai Ian Kirkkel kezdett el dolgozni Coloradóban, derült ki a magyar szövetség összefoglalójából.

Az első komoly versenyre januárig várnia kellett, ami a US Grad Prix keretében megrendezett FIS-világkupa volt, melyen Gyarmati életében először nyerni tudott, erős amerikai ellenfeleket legyőzve.

„A győzelem teljesen váratlanul ért. Titkon reméltem, hogy ebben a szezonban felállhatok a dobogóra, de a győzelemre egyáltalán nem számítottam. Még most sem tudtam igazán felfogni, és mivel azóta nem voltam itthon, nem jutott el hozzám a teljes hazai visszhangja. Most látom csak, hogy ez mekkora dolog.”

Ennek köszönhetően kapott meghívást a US Openre, a legnagyobb tradícióval bíró snowboard-versenyre. Ennek a versenynek közvetlenül nincs hatása az olimpiai kijutásra, viszont azon versenyek egyike, ahol nagy teher alatt, olimpiai szintű mezőnyben lehet bizonyítani.

Gyarmati a szezonzáró csehországi világkupa-fordulón szinte tökéletesen mutatta be versenykörét, mégis érthetetlenül alacsony pontot kapott rá. Az ingadozó pontozás miatt több versenyző is fellebbezéssel élt, ami az eredményt módosítani semmiképpen nem fogja, viszont így kötelező lesz kivizsgálniuk az esetet, és a jövőben így talán garantálható lesz, hogy a nagy téttel bíró olimpiai kvalifikációs versenyeken kellően felkészült zsűri értékelje a sportolókat.

Bécsy Balázs, Gyarmati Panka menedzsere hangsúlyozta, hogy az olimpiai felkészülés szempontjából mennyire megnyugtató látni, hogy Panka az edzőváltás után egy olyan csapatba került, olyan környezetben készülhet, ami fejlesztő és motiváló számára.

„Az olimpia kapcsán fontos kiemelni, hogy a korábbi huszonnéggyel szemben szakáganként harminc főre emelte a NOB a sportolói kvótát. Ez természetesen esélynövelő tényező, de reméljük, hogy nem ezen fog múlni a bejutása,

hiszen Panka jelenleg a slopestyle női mezőnyében a világ legjobb 10-15 versenyzője között van, sőt, adott esetben bőven a dobogóért is tud küzdeni."
 


Rovatok