Index Vakbarát Hírportál

Itt az ideje a fedettpályás síugrásnak!

2016.10.15. 09:31

Egy sereg téli sportot fedettpályásítottak már, ezek után szinte kézenfekvőnek tűnik, hogy a síugrás is erre a sorsra jusson. A nyári síugrás után jöhet a havas-termes változat, ha a németek megvalósítják az álmukat.

A fedettpályás síugrás megvalósítását inkább Dubajtól lehetett volna várni, ha már fedett sípályájuk is van, de úgy néz ki, hogy nem az olajmilliárdokból épül meg az első benti sánc.

Két tervező már 2004-ben megálmodta a németországi Wernigerodéba a fedettpályás síkomplexumot, de eddig nem lett belőle semmi. Most úgy néz ki, újra nekifutnak a projektnek, bár határidőkről senki nem beszél.

Az egész évben működő Astberg Winter Sports Centre legérdekesebb eleme két sísánc, ami új távlatokat is nyithat a síugrók edzésében, mert olyan szélgépeket terveztek hozzájuk, amelyekkel bármilyen irányú szél szimulálható a zárt térben. 

A sportközpontba a sáncok mellett szánkó- és bobpályát, lesikló és sífutó pályát is terveztek, valamint sífelvonókat.

Arról egyelőre sehol sem részletezték, hogy mivel fednék be a pályát, de azt tudni lehet, hogy a hűtést üzemanyagcellával oldanák meg az óriási energiaigény miatt. A levegő állandóan 3-4 Celsius fokos lenne. A tervezők úgy számolnak, hogy az üzemanyagcella által termelt plusz áramot eladhatják az áramszolgáltatóknak, így 1,8 millió eurós bevételük is lehet.



Rovatok