Index Vakbarát Hírportál

Csak az első helyet jegyzik meg, nem azt, hogy ott voltál

2016.11.09. 18:12

Miklós Edit a 2017-es alpesi sí-világbajnokságon éremért megy, a világkupákon is szeretne sorozatban benne lenni a legjobbak között. A lesiklás mellett pedig a szuperóriás-műlesiklásban is előrébb léphet. A szezonnak új edzővel és az eddigi legprofibb körülmények között dolgozva vág neki.

Miklós Edit az előző szezonban nagyon stabilan versenyzett, lesiklásban 22. volt a legrosszabb helyezése, és többször befért a legjobb tízbe a világkupákon. A versenyidény közben megvált edzőjétől, így a második felét szinte egyedül csinálta végig. Egy olyan sportágban, ahol eszméletlen kis különbségek döntenek, mondani sem kell, óriási hátrány.

A mostani idényben azonban megkapja a lehetőséget, hogy szintet ugorjon, és folyamatosan a legjobbak között legyen.

Májusban leszerződtették hozzá a korábban Lindsey Vonnt is felkészítő Stefan Abplanalpot, segédedzője az osztrák David Schweninger lett, szervizembere pedig a szlovén Miha Dolinar, a fizikai felkészülését, ahogy korábban is, Zakariás Zsolt irányítja.

Abplanalp és a magyar síző gyorsan egymásra talált, és az is hamar kiderült, hogy mennyire befolyásos a svájci edző. „Már a kezdettől működött a kémia, jól meg tudtuk beszélni a feladatokat, nagyon pozitív a hozzáállása. Befolyásos ember, sokan szeretik, de mindig vissza is adja, amit kap. A Saas Fee gleccseren is előnyben voltunk, nyitva sem volt még a síterep, de elintézte, hogy letakarítsanak egy pályát, ott edzhettünk egyedül."

Miklós Edit hagyományosan a gyors számokban, lesiklásban és szuper-G-ben eredményes, de idén, hogy a technikáját javítsák, sokat gyakorolnak óriás-műlesiklást is, ami a sízés alapja. „Rengeteget fejlődött a technikám, gyorsabban húzom már az íveket, érzésre is jobban megyek,  nehéz számokban mérni a fejlődést, de amikor fiúkkal edzek, nem kapok ki tőlük sok idővel."

(A videó készítője a Havazin)

A csapat erejét jelzi, hogy már nem Miklós Edit csatlakozik másokhoz, hanem hozzájuk jönnek edzeni. Így az olimpiai bajnok Victoria Rebensburggal is készült, és egy hétre a magyar sísport reménysége, Archam Chiara is csatlakozott hozzájuk. A most 17 éves versenyző a 2018-as pjongcsangi olimpia másik magyar indulója lehet Miklós mellett.

A Szocsiban 7. helyen végző síző Pjongcsangban az aranyért fog menni, erősítette meg korábbi nyilatkozatát. „A célkitűzéseim 99%-ban megvalósulnak, alapja van annak, amit mondok. Ezért mertem kimondani, az arany a célom, ezért kelek fel minden reggel. Így kell gondolkodni, csak az első helyet jegyzik meg, nem azt, hogy ott voltál."

Kik juthatnak még ki az olimpiára?

Miklós Edit jó szereplése az egész sísportnak fontos, ha szuper-G-ben és lesiklásban is jó helyen áll 2018 januárjában a világranglistán, plusz két olimpiai kvótát is hozhat. Az egyik szinte biztosan a már említett Archam Chiaráé lehet.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a férfiaknál kire lehet számítani. A tavaly Magyarországnak először férfi világkupapontokat hozó Samsal Dalibor térdsérülése után próbál meg visszakerülni a legjobbak közé. Az ő célja is az, hogy újra legjobb harmincban legyen világkupán, a vb-n pedig 15 közé szeretne kerülni.

Ha sikerülne neki plusz olimpia kvótát szereznie, lenne kivel kitölteni a helyeket. A Magyar Síszövetség serdülő- és ifjúsági programot is futtat, sok tehetséges versenyzővel. Kékesi Márton és a Szöllős testvérek, az ifjúsági olimpián hetedik Barnabás és bátyja, Benjámin is olimpiaképesek.

Pár héttel ezelőtt szenzáció volt, hogy a síugró Vörös Virág eredményeivel jogot szerzett a világkupán való indulásra, a bemutatkozása egy súlyos térdsérülés miatt egy évet késhet. A sportolót hétfőn műtötték, nyolc hónapos rehabilitáció vár rá.

Sífutásban most Kónya Ádám a legjobb versenyzőnk, évről évre fejlődik, meglehet neki is az olimpiai kvóta. A sífutóknak is 2017-ben lesz vb-jük, az északi szakágért felelős Kovács Barna elmondta a szövetség sajtótájékoztatóján, hogy Lahtiba nagy csapattal megy Magyarország.

Biatlonban Szőcs Emőkének van a legnagyobb esélye kijutni az olimpiára, a világranglistán a 150. hely körül áll, de még feljebb léphet. Kónyával együtt most skandináv edzőtáborokat teljesítenek.

Már síkrosszban is van olyan versenyzőnk, akivel számolni kell. Pap Koppány tavaly a juniorok között 19. lett síkrosszban,  most az osztrák válogatottal együtt készülve próbálja meg a kvótaszerzést.

A Magyar Síszövetség minden szakágban kvótákat remél, de a tervezést és finanszírozást nem segíti, hogy éppen most alakítják át a sportirányítást, ami többnyire amúgy is nyári olimpiai ciklusokban gondolkodik. A szövetség ügyvezető igazgatója, Kaszó Klára elmondta, nem tudják, hogy számíthatnak-e még állami forrásra, így egyelőre a meglévőket osztják szét a különböző szakágak és korosztályok között, de mivel a magyar sísport Miklós Edit jó szerepléséből profitálhat a legtöbbet, ezért az ő finanszírozása előnyt élvez.



Rovatok