Index Vakbarát Hírportál

Elvettek az oroszoktól egy vb-t a doppingbotrány miatt

2016.12.13. 19:26

 Nemzetközi Bob és Szkeleton Szövetség (IBSF) keddi bejelentése szerint nem Szocsiban rendezik meg februárban a sportági világbajnokságot az államilag támogatott oroszországi doppingesetekre és az ehhez kapcsolódó botrány miatt. 

Az IBSF azt is közölte, hogy a következő napokban dönt az új helyszínről.

Az indoklás szerint a vb-n résztvevő sportolóknak és edzőknek arra van szükségük, hogy zavartalanul koncentrálhassanak, és ne kelljen vélt vagy valós vádakkal és vitákkal foglalkozniuk.

Az IBSF hozzátette, az orosz szövetség rengeteg munkát fektetett abba, hogy előkészítse a vb-t, ugyanakkor az ellenséges környezet szinte lehetetlenné teszi, hogy a szervezőbizottság erőfeszítéseit értékeljék. 

Múlt héten az amerikaiak, majd a dél-koreaiak is közölték, hogy fontolgatják a vb bojkottját, kedden pedig a lettek közölték, hogy nem akarnak versenyezni Oroszországban.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség Richard McLaren vezette vizsgálóbizottsága múlt pénteken hozta nyilvánosságra, hogy több mint ezer orosz sportoló érintett az állami szinten támogatott doppingbotrányban. A csalások érintették a többi között a 2014-es szocsi téli olimpiát is, négy aranyérmes, és további nyolc dobogós orosz versenyzőnek is manipulálták a mintáját. Oroszország azonban ezt az állítást visszautasította, írja az MTI. 



Rovatok