Index Vakbarát Hírportál

Megint hekkeléssel válaszoltak az oroszok az olimpiai tiltásra

2018.01.11. 09:42

Szerdán nyilvánosságra hozott több olyan emailt az orosz kormányhoz köthető hekkercsoport, a Fancy Bears, amelyeket a Nemzetközi Olimpiai Bizottság belső levelezőrendszeréből szereztek meg. A hekkercsoport közlése szerint a levelekkel azt bizonyítanák, hogy az európaiak és az angolszászok a sportvilág pénzéért harcolnak, bár ezt a megjelent emailek nem bizonyítják a BuzzFeed szerint. A hekkerek ezzel az oroszok téli olimpiai kitiltására reagáltak.

A lap megkeresésére a NOB hivatalos reakcióban csak annyit közölt, hogy nem reagálnak kiszivárogtatott emailekre, de a BuzzFeed elérte azt a Richard Youngot is, aki segédkezett a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség új szabályzatának megírásában, illetve a doppingvádakről készített egy független jelentést a WADA-nak. Young telefonon egy emailre azt mondta, olyan, mintha ő írta volna, de látatlanban nem akart hivatalos megerősítést adni.

Az emailekben egyébként a NOB emberei és külső szakértők levelezése olvasható, amiben az orosz doppingbotrányt vitatják meg, van olyan email is, ami 2016-ból származik.

A Fancy Bears a 2014-es riói olimpiáról való orosz tiltás után is hekkelésbe kezdett, akkor a WADA-tól megszerzett adatokat hoztak nyilvánosságra.



Rovatok