Index Vakbarát Hírportál

Miklós Edit: Pánikrohamot kaptam, halálfélelmem volt

2018.01.16. 20:05

Miklós Edit a hétvégén sérült meg úgy, hogy le kellett mondania a téli olimpiáról. Nehéz egy év áll mögötte, hiszen pont egy évvel ezelőtt is súlyos sérüléseket szenvedett a zauchensee-i világkupa lesikló edzésén. A Hosszabbítás.hu-n idézte fel írásában az akkor történteket. 

Az időjárási viszonyok miatt a tavalyi zauchensee-i világkupán többször eltolták a lesiklás időpontját. Végül vasárnap rendezték meg a kötelező edzést és a futamot is. Sok hó esett, a pályán még tudták tömöríteni a friss réteget, a szélén lévő havat viszont nem. Ebbe belemenve bukott Miklós Edit is. 

„Nem kaptam sokkot, végig magamnál voltam, de már az első eséstől fogva nagyon fájt a térdem. Éreztem, hogy a jobb, az borzasztóan meg van sérülve. Kifordult a térdkalácsom, láttam, hogy el volt fordulva, hogy nem volt a helyén." – írta a síző. 

A hozzá érkező orvos infúziót próbált meg bekötni neki, de nem ment simán a dolog. Aztán helikopterrel hozták le Miklós Editet a hegyről. 

„Pontosan nem tudom mitől, de pánikrohamot kaptam. Talán azért, mert a fájdalomcsillapító, amit adtak, olyan kemény volt, hogy nem tudtam mozogni. Nem tudtam a kezeimet se mozgatni, ráadásul rám csukták a fóliát, hogy ne fázzak. És nem tudtam beszélni se. De annyira lesokkoltam, hogy nem tudtam nyelni.  Nekem ott konkrétan halálfélelmem volt. Nem tudtam lenyelni a nyálamat és fulladoztam. Mindenki azzal volt elfoglalva, hogy engem így csomagoljon, s úgy csomagoljon, s közben rám rakták az oxigénmaszkot. Nem is látták, hogy én fulladozok. Az volt bennem, hogy nem hiszem el, hogy itt kell meghaljak három orvos előtt, akik nem látják, hogy a szemeimet meresztgetem, és nem kapok levegőt." 

A pálya alján tették le Miklós Editet, ahol már a fizikoterapeutája várt. Ő vette észre, hogy pánikban van a síelő. A későbbiekre nem nagyon emlékszik Miklós, a ruháját levágták róla, a bakancsát is felmelegítették, hogy le tudják venni. 

A műtét előtt még reménykedett az olimpiai hetedik síelő, hogy a bal térdének nincs baja, és könnyebb lesz a felépülése, de később kiderült, azt is műteni kell. Miklós negyedjére kezdhetett elölről mindent. 2005-ben és 2010-ben sérülés, 2011-ben országváltás miatt építhette fel újra magát.

Kemény munkával újra formába hozta magát, folyamatosan a jó phjoncshangi szereplést lebegett a szeme előtt, többször kimondta, hogy aranyéremért megy, de újabb sérülése megfosztotta ettől a lehetőségtől.



Rovatok