Index Vakbarát Hírportál

Országváltást kezdeményeztek a Liu testvérek

BP-3407
Az olimpiai bajnok Liu fivérek, Shaolin Sándor és Shaoang a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) hozzájárulását kérte az országváltáshoz vezető folyamat megindításához.

A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) közleménye szerint a Liu fivérek, Shaolin Sándor és Shaoang országváltást kezdeményeztek. A szövetség tájékoztatása szerint

  • a Liu testvérek kérelmükben nem neveznek meg országot,
  • a MOKSZ felé nemzeti szövetség nem jelzett igényt sem formálisan, sem informálisan a versenyzők versenyzői jogának megszerzésére.

A Nemzetközi Korcsolyázószövetség (ISU) szabályai alapján több feltétele van annak, hogy egy versenyző egy ország színeiben részt vegyen ISU-versenyen:

  • az adott ország állampolgársága, amely képviseletében a versenyző indulni kíván;
  • amennyiben korábban más ország versenyzője volt, 12 hónapnak kell eltelnie a legutóbbi olyan ISU-verseny után, amelyen a korábbi ország képviseletében indult;
  • a versenyző kiadásáról kérelem alapján az eredeti ország szövetségének döntenie kell, ennek feltétele, hogy minden esetlegesen fennálló szerződéses vitát rendezni kell a szövetség és a versenyző között.

Az Index úgy tudja, a Liu testvérek nem rendelkeznek kínai állampolgársággal.

A Liu testvérek még augusztusban Instagram-bejegyzésben közölték, hogy Kínában folytatják a felkészülésüket szeretett edzőjük és „pótmamájuk”, Csang Csing Lina vezetésével. A szövetség akkori tájékoztatása szerint a külföldi készülés azonban nem jelentette azt, hogy zászlót váltanának.

A szövetség tájékoztatása alapján Csang Csing Linával az ő kérésére kellett szerződést bontania az MOKSZ-nak, mert az edző visszautasíthatatlan ajánlatot kapott a kínai gyorskorcsolya-válogatott vezetőedzői pozíciójára. A MOKSZ a következő elnökségi ülésén dönt arról, hogyan rendezze a fivérek és a szövetség között fennálló versenyzői szerződéses kapcsolatot. 

Hétfőn a szövetség arról tájékoztatta a közmédiát, hogy a Liu fivérek nem indulnak az Alta Valtellina Trophy elnevezésű bormiói rövidpályás gyorskorcsolya-viadalon a hétvégén. (A világkupa-sorozat első és második fordulóján, Montrealban és Salt Lake Cityben a magyar short track válogatott gazdasági okok miatt nem vett részt.)

A Liu fivérek nevéhez fűződik az első magyar téli olimpiai arany megszerzése. A 2018-as phjongcshangi téli olimpián 5000 méter váltóban a Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Knoch Viktor, Burján Csaba négyes olimpiai rekorddal nyerte hazánk első aranyérmét a téli játékok történetében. Négy évvel később a pekingi téli olimpián Liu Shaoang nyerte az első egyéni magyar aranyérmet 500 méteren, míg 1000 méteren harmadik helyen ért célba. Shaolin Sándor a számára balszerencsésen sikerült téli olimpián – ahol 1000 méteren elsőként ért célba, de a zsűri utólag kizárta – a vegyes váltóban testvérével, Kónya Zsófiával és Jászapáti Petrával lett bronzérmes. 

A 26 éves Liu Shaolin Sándor ötkarikás aranya és bronza mellett vb-ken kétszer, Eb-ken pedig hatszor diadalmaskodott. Két évvel fiatalabb öccse, a szintén budapesti születésű Liu Shaoang olimpián két arany- és két bronzérmet nyert, emellett hatszoros világ- és négyszeres Európa-bajnok.

A MOB tehetetlen volt

Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke a közszolgálati televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy ilyen esetben a szervezet semmit sem tud tenni, mert a versenyzők a szövetségekkel és klubjaikkal állnak szerződésben.

Váratlanul nem ért a hír, mert múlt héten beszéltem a fiúkkal. Lehetett látni előre, hogy valami nem jól alakul ebben az ügyben, mivel az edzőjük, Lina elment Magyarországról, ők pedig őt akarták követni

– fogalmazott Gyulay Zsolt, aki hozzátette: felajánlotta segítségét, hogy esetleg közvetít a felek között. Mint fogalmazott, a MOKSZ minden megtett az ügyben, ám valószínűleg Kínával nehéz versenyezni, a versenyzők pedig nagyon ragaszkodnak az edző személyéhez.

(Borítókép:  Bodnár Patrícia / Index)



Rovatok