Index Vakbarát Hírportál

Vasárnap kezdődik a Roland Garros

2009. május 21., csütörtök 10:27

Vasárnap a 128-as főtábla küzdelmeivel megkezdődik az év második Grand Slam-tornája, a francia nyílt teniszbajnokság a párizsi Roland Garroson. Arn Gréta és Marosi Katalin szerdán kiesett a selejtező első fordulójában: a világranglistán 30. Szávay Ágnes és a rangsorban 61. Czink Melinda alanyi jogon indul a nemhivatalos salakpályás világbajnokság női egyesének küzdelmeiben. A francia nyílt teniszbajnokságon összesen 16.150.460 millió euró pénzdíjat osztanak szét.

"Úgy szeretnék játszani, ahogy Madridban tettem, minél több meccset akarok nyerni" - mondta az MTI érdeklődésére Szávay, aki Magyarországon készült fel, s pénteken utazik Franciaországba.

A húszesztendős magyar teniszező az idén 13 meccsen győzött és 12 alkalommal vesztesen hagyta el a pályát. Az év elején nem nagyon ment neki a játék, az utóbb időben azonban belelendült, a spanyol fővárosban egészen a negyeddöntőig jutott és legyőzte volt párospartnerét, a rangsorban kilencedik fehérorosz Viktorija Azarenkát is. A nyolc között a francia Amélie Mauresmó állította meg, és a volt világelsőtől nem szégyen kikapni.

Czink Melinda is szépen menetel: a mérlege 19 győzelem mellett 12 vereség. Az év elején még a 105. volt a rangsorban és jelenleg 44 helyet javítva, pályafutása legjobb pozícióját foglalja el a listán.

Szávay kiemelt lesz Párizsban, így az első körben elkerüli a legnagyobbakat, Czink viszont azonnal kifoghat egy ászt.

A férfiaknál sorozatban ötödik diadalára készülRafael Nadal. A spanyol salakkirály ugyan kikapott vasárnap a madridi fináléban nagy riválisától, Roger Federertől, ám a szakértők szerint, ha három nyert szettre játszanak, az ibériai biztosan legyőzte volna a svájcit.

"Becsülettel, nagyon keményen készültem, jó eredményt szeretnék elérni kedvenc tornámon. Remélem, a döntőben Roger lesz az ellenfelem. Van mit elszámolnom vele" - viccelődött a világelső Nadal.

"Néhány hónapja még azt hittem, nincs esélyem Rafával szemben. Vasárnap óta már másképp gondolom" - vélekedett Federer.

A hölgyeknél a világelső Dinara Szafina sorozatban nyert két rangos tornát, az orosz játékos Rómában és Madridban is diadalmaskodott, így nagy eséllyel pályázik a párizsi trónra is. Legnagyobb riválisai az amerikai Venus Williams, az orosz Jelena Gyementyjeva, a dán Caroline Wozniacki és a hazai kedvenc Amélie Mauresmo lehetnek.

Rovatok