Index Vakbarát Hírportál

Federer arathat a US Openen

2010. augusztus 30., hétfő 17:45 | aznap frissítve

Egyértelmű esélyes nélküli, fordulatos US Openre számíthatunk a következő két hétben. Sok minden emlékezetessé teheti 2010 utolsó Grand Slamjét: Rafael Nadal a még hiányzó torna megnyerésével megcsinálhatja a karrier-Grand Slamet, Roger Federer megint visszavághat az őt leíróknak, Andy Murraynek összejöhet a régóta várt Grand Slam-győzelem, vagy újabb meglepetésként feltűnhet a címvédő, de sérülés miatt nem induló Juan Martin Del Potro idei utódja.

A világelső és első kiemelt Nadal az előző években az év végi US Openre már rendre kifulladt, sokszor sérülések miatt sem volt valódi esélye a jó szereplésre. Idén azonban a salakos tornáktól kezdve elképesztő formában játszott: nyert három 1000-es versenyt, begyűjtötte ötödik Roland Garrosát és másodszor tudott diadalmaskodni Wimbledonban. Ezúttal úgy tűnt, hogy Flushing Meadows-ban is megállíthatatlan lesz, két hete azonban jöttek az észak-amerikai kemény pályás versenyek, és hirtelen borult minden.

Nadal már Torontóban is bizonytalan volt, érthetetlen ütésekkel veszített pontokat, Cincinnatiben azonban már szó szerint szenvedett. Játéka nem volt elég hatékony az egyébként is leggyengébb borításának számító kemény pályán, ahol a ritmust éppen elkapó ellenfelek is könnyebben le tudják ütni a pályáról. Ha a US Openen sem tud újítani Cincinnatihez képest, akkor a három nyert szettre menő mérkőzéseken tapasztalt mentális fölénye sem menti meg az ötszettes összecsapásoktól, vagy akár a kieséstől.

Az elmúlt Grand Slameken sokan mondták, hogy rendre Nadal kapta a könnyebb ágat Federerrel szemben, ezúttal azonban az elődöntőben Andy Murrayvel találkozhat, aki két éve ugyanitt, év elején pedig az Australian Openen is legyőzte. Harmadik körben jöhet Gilles Simon vagy Philipp Kohlschreiber, de az ő negyedében van Feliciano Lopez, Ernests Gulbis, David Nalbandian és Fernando Verdasco is – még ha a sima tornákon nem is brillíroznak, mindegyik alkalmas lehet egy Grand Slam-villanásra.

Az sem elképzelhetetlen viszont, hogy Nadalnak jól jött a US Open két felvezető versenye, ahol tisztába került saját gyenge pontjaival és az ellenfelek kemény pályás játékával, élesben pedig már nem lesz könnyű elbírni vele. A tornagyőzelemmel mind a négy Grand Slam-trófea birtokosaként feliratkozhatna Andre Agassi és Roger Federer mellé. Ráadásul elérhető közelségbe kerülne neki a non calendar Grand Slamhez, vagyis a zsinórban, de nem egy naptári évben begyűjtött négy nagy tornagyőzelem, ami Federernek sem sikerült.

A svájci idei éve szinte fordítottja Nadal teljesítményének: év elején kirobbanó formában kezdett, megnyerte az Australian Opent, azonban a melbourne-i diadal után képtelen volt koncentrálni, érthetetlen vereségeket szenvedett nála sokkal alacsonyabban rangsorolt játékosok ellen, nem tudta megújítani játékát. A Roland Garroson Robin Söderling ellen veszített a negyeddöntőben, ezzel megszakadt a zsinórban 23. Grand Slam-elődöntős sorozata, Wimbledonban pedig a cseh Tomas Berdych nem adott sok esélyt neki a negyeddöntőben.

Federer éppen ezzel a mérkőzéssel veszítette el világelsőséget, és egy hét híján nem tudta beállítani Pete Sampras rekordját, aki összesen 286 hétig vezette a világranglistát. A svájci nem tudott újítani, és hét év után először került a harmadik helyre. Mint már két éve, sokan megint leírták Federert, a svájci azonban Pete Sampras korábbi edzőjének kiválasztásával is jelezte, nem fog feltartott kézzel visszacsúszni.

A nyári szünet után új szellemben, agresszív játékkal felpörögve érkezett  a US Open két felvezető tornájára. Torontóban döntőt játszott, Cincinnatiban pedig megvédte címét, és a legjobb négy közül egyértelműen ő volt a legmeggyőzőbb az elmúlt hetekben. Federer sokkal otthonosabban mozgott a pályán, és fejben is érezhetően jobban nyerni akart, mint az év középső felében. A Grand Slamre nézve az is jót tett neki, hogy a Wimbledonban a végállomást jelentő Berdychet verte három szettben Torontóban.

Ez nem jelenti azt, hogy magát ne győzhetné le fejben, de Federernek lényegében a negyeddöntőig sima útja van. Jöhet ugyan Lleyton Hewitt a harmadik körben első kiemelt ellenfélként, de nehezen elképzelhető a hallei döntő megismétlődése. A svájcit a Roland Garroson egyszer már hazaküldő Robin Söderling állíthatná meg a negyeddöntőben, azonban a svéd most kevésbé tűnik legyőzhetetlennek. Helyette esetleg Marin Csilics is érkezhet, a horvát idén azonban sokkal kevésbé villog, mint tavaly. Federer zsinórban hetedszer juthat be a döntőbe, hatodik győzelmével utolérné Andre Agassit az örökranglistán, míg összességében tizenhetedik Grand Slam-címét gyűjthetné be.

Szinte Federerrel együtt került gödörbe az Australian Openen még döntős Andy Murray, aki azonban a svájcihoz hasonlóan az amerikai kemény pályás versenyeken találhat ismét magára. A skót nagyszerű játékkal és újszerű felfogással védte meg címét Torontóban, és bár a hőségtől teljesen elkészült az erejével Cincinnatiben, de számolni kell vele. 2008 után újból döntőbe juthat, és a tornagyőzelem sem elképzelhetetlen. Ha mégsem Murray, akkor Tomas Berdych keserítheti meg Rafa dolgát, aki kemény pályán nem számíthat olyan sima meccsre a cseh ellen, mint a wimbledoni döntőben.

Federernek a másik ágon könnyebb dolga lehet a meglehetősen hullámzóan játszó Novak Djokoviccsal, akinek az elődöntőig azonban még a viszonylag jó felkészüléssel érkező, de mégis kevésbé meggyőző Andy Roddick vagy a sérülésből visszatérő, de nem Grand Slam-specialista Nyikolaj Davigyenko is szembe jöhet.

A nőknél fájó hiányzók miatt foghíjas a tábla, Justine Henin Wimbeldonban sérült meg, míg az elmúlt években már szinte kizárólag a Grand Slamekre koncentráló Serena Williams az Australian Open és Wimbledon megnyerése után néhány hete jelentette be, hogy kihagyni kényszerül az amerikai nyílt teniszbajnokságot. Nagy kérdés, hogy nélkülük mennyire tudnak villogni a többiek.

A torna első kiemeltje Caroline Wozniacki, akinek montreáli győzelmével itt is jó esélye van a döntőbe jutásra. A dán világranglista második a negyedik körben összefuthat az egyre jobban formába lendülő Marija Sarapovával, aki a Cincinnati döntő után ezúttal várhatóan nemcsak egyedi ruhával fogja felhívni magára a figyelmet. Számolni kell még Venus Williams-szel, aki azonban utoljára nyolc éve tudott döntőbe jutni a US Openen, de a felvezető versenyek alapján nem elképzelhetetlen az orosz fölény, a wimbledoni döntős Vera Zvonarjova mellett Szvetlana Kuznyecova is összehozott már egy elődöntőt Montreálban.

A tavaly visszatérése után néhány héttel elképesztő játékkal US Open-győztes Kim Clijsters idén hullámzó formát mutat, azonban Cincinnatiban három meccslabdáról nyert Sarapova ellen, Flushing Meadowban is az egyik legnagyobb esélyes. A Wimbledonban remeklő Arn Grétának nem volt szerencséje a sorsolásnál, hiszen hétfőn rögtön a centerpálya második mérkőzésén kezd a címvédő belga ellen.

Szávay Ági az első körben a verhető Sandra Zahlavovát kapta. A magyar teniszező már sokadik Grand Slamjén kerül Venus Williams negyedére, akit a tavalyi Roland Garroson ugyan sikerült megvernie, de az amerikai nagyon le tudja ütni az ellenfeleit kemény pályán. Szávaynak a második körben még az olasz Flavia Penettával kellene elbírnia, jó formában nem lehetetlen feladat, de mindenképpen nehéz meccs lesz.

A világranglista 35. magyar lány önbizalmát növelheti, hogy illusztris nyárral a háta a mögött érkezik a US Openre: egymás után nyert tornát Budapesten és Prágában, a kemény pályás felkészülésén pedig két fontos skalpot gyűjtött be, míg Dulko és Wickmayer legyőzése után Vera Zvonarjovától kikapott Montreálban. A tornán végül döntőt játszó orosz tizenkét meccses győzelmi sorozatot szakított meg. A US Open selejtezőjében induló Kapros Anikó és Balázs Attila nem tudott főtáblára kerülni.

A juniorok között Fucsovics Marcinak és Babos Timinek is szurkolhatunk. A Wimbledont egyesben megnyerő Fucsovics begyűjtené egyesben utolsó junior Grand Slamjét is, míg párosban címvédőként indul. A magyar tehetség ugyan korán búcsúzott a szingapúri I. ifjúsági olimpián, azonban Flushing Meadows-ban játékstílusa alapján is esélyesnek számít. Babos Timi szintén az egyéni címre pályázik eddigi páros Grand Slam-trófeái mellé. A fiúknál és a lányoknál is szinte mindenki ott lesz New Yorkban a legjobbak közül, ezért erős mezőnyre lehet számítani.

Rovatok