Index Vakbarát Hírportál

Milliókat keresnek, de majd belerokkannak

2015. augusztus 30., vasárnap 21:26

A teniszezők a világ legjobban fizetett sportolói között vannak, járják a világot, fényűző szállodákban laknak. Igazán irigylésre méltó helyzet. A díszlet mögött azonban keservesen sok munka és a feszített versenynaptár van. Ez utóbbi miatt egyre többen kritizálják a versenyeket szervező szövetségeket.

Legutóbb a korábbi világelső teniszező Caroline Wozniacki akadt ki a rendszerre, miután már az első meccsén, negyedik kiemeltként búcsúzott a 2,513 millió dolláros torontói Rogers Cuptól.

A dán teniszezőnő sérülésből felépülve indult a tornán, így nem véletlen, hogy az első körben a szinte névtelen Belinda Bencictől kapott 7:5, 7:5-re úgy, hogy az első szettben 5:2-re is vezetett.

A vereség után elpanaszolta, hiába érezte úgy, hogy a háta és a lába is rendben, a gyakorlások hiánya vezetett a vereséghez, de komoly kritikát is megfogalmazott.

Kénytelen voltam játszani, mert ilyenek a szabályok. Mivel top10-es vagyok muszáj pályára lépnem, mert ha nem így teszek, hatalmas pénzbírságot kapok, nulla pontot az indulásért, és még egyéb szankciókat is, amelyek komolyan befolyásolhatják a jövő évi besorolásomat is. Tagja voltam a játékosok tanácsának, de éppen az ilyen őrült szabályok miatt mondtam le.

Játékosok tanácsa

A 10 tagú játékosok tanácsa javaslatokat tehet az ATP igazgatótanácsának, amely ezen javaslatokat, elfogadhatja vagy elutasíthatja. A tanácsot 4 – a világranglista 50-en belül rangsorolt (egyes), 2 – 51 és 100 között rangsorolt (egyes), 2 – 100-on belül rangsorolt páros játékos és 2 alacsonyabban rangsorolt játékos alkotja. A női szervezet, a WTA-nal is hasonló elvek alapján működik a játékosok tanácsa. A férfiaknál Roger Federer például 2008 és 2014 között volt a szervezet vezetője

„A WTA azt szeretné, hogy egészségesek legyünk és a legjobb szinten játszunk, hiszen ez vonzza a közönséget. De ha a szabályok miatt ennyi versenyen kell indulni az előbb-utóbb sérülést vonz maga után, ha nem vagy százszázalékos állapotban nem szabad a pályára menni, de nekünk meg muszáj."

Wozniacki szavai mögött sok igazság van, és nem ő az első, aki az éljátékosok közül kritizálja a rendszert.

A teniszezők szezonja már január első napjaiban elkezdődik és egészen november 2-ig, a WTA döntőig tart úgy, hogy nyáron sincs szünet.

Aki az előző szezont a legjobb tíz hely valamelyikén zárja, nemcsak elismerést kap, hanem komoly kötelezettségeket is vállalnia kell. Kötelező indulnia az összes Grand Slam tornán, a négy Premier Mandatory Tournament közül – ezeken a pénzdíj 4,5 millió dollár – mind négyen kötelező részt venni, a kétmilliós Premier Five tornán ötből négyen. Létezik még Premier 700-as torna (600 ezer és 1 millió közötti pénzdíjjal), és a WTA International Tournament, az előbbiből minimum kettőn kell részt venni.

A 2015 WTA-tornái, a top10-es kötelező versenyei

Grand Slam (Australian Open, Roland Garros, Wimbledon, US Open) 4/4

Premier Mandatory Tournament (Indian Wells, Miami, Madrid, Peking) 4/4

Premier 5 Tournament (Dubaj, Róma, Toronto, Cincinnati, Vuhan) 5/4

Premier 700 Tournament 12/2

WTA Finals, WTA Elite Trophy 1/1

A WTA Internationalon nem kötelező, ebből 32 van egy évben.

Ha egy játékos a Premier Mandatory és Premier Five tornák közül mindegyiken részt vesz, kompenzációt kap, amely a világranglista első helyezettje esetében 100 ezer, a tizedik esetében pedig 25 ezer dollár. Ugyanakkor

az igazolt sérüléseket leszámítva nem léphet vissza az ilyen tornáktól. Ha mégis így tesz, akár félmillió dolláros büntetést is fizethet.

Az év első tíz hónapjában tehát 38 versenyhét van, ezeken - négyszer kéthetes Grand Slam tornát is beleszámítva - legalább 19 hetet végig kell versenyezni. Ha top10-ben van, akkor a szezont a WTA-döntő, vagy a WTA Elite Trophy versenye zárja, és még ha válogatottja is sikeres volt, egy Fed- kupa döntő következik november első hetében.

A legobb tíz női teniszező 2014-es eredményei

   Név Nemzetiség Tornák száma Összes nyereménye
1 Serena Williams amerikai 18 8.823.749
2 Marija Sarapova orosz 16 5.439.357
3 Simona Halep román 20 4.506.687
4 Petra Kvitova cseh 19 4.845.342
5 Ana Ivanovics szerb 22 2.312.204
6 Agnieszka Radwanska lengyel 21 2.745.411
7 Eugenie Bouchard kanadai 23 3.196.832
8 Caroline Wozniacki dán 20 3.172.350
9 Li Na* kínai 14 3.409.885
10 Angelique Kerber német 22 1.572.549
   *Li Na a szezon közben visszavonult         

Egy biztos, a versenynaptár már régóta változtatást igényel. Nem csak a nők, a férfiak is lázadnak a rendszer ellen.

Ma már olyan kiemelt tornák követik egymást, mint például Indian Wells–Miami, Madrid–Róma, vagy a Montreal/Toronto–Cincinnati, amelyeken kötelező lenne a részvétel. Rafael Nadal két éve nyilvánosan kikelt a rendszer ellen:

Mindig jön egy fal, amelyen nem lehet átjutni. Akárhányszor kérdezett meg az ATP, mindig elmondtam a véleményemet, de sosem történt semmi.

Nadal is ugyanazt ecsetelte, mint Wozniacki: a teniszezők testi épségének védelme lenne fontos, hogy elkerüljék a súlyos sérüléseket, így a jelenlegi fiatalok hosszabb karriert futhatnának be.

Korábban világelső Novak Djokovics is egyetértett Nadallal abban, hogy túl lassúak a változások a sportágban: „Több mint öt éve ágálunk a naptár és a tornák megreformálása érdekében, de mi önmagunkban kevesek vagyunk ehhez."

Rovatok