Index Vakbarát Hírportál

Idegőrlő maratonon győzött a világelső Murray

2016. november 19., szombat 19:07 | aznap frissítve

Kemény meccsen harcolta ki 5:7, 7:6, 7:6-ra a továbbjutást a világelső Andy Murray a ranglista 4. Milos Raonic ellen az évzáró világbajnokság első elődöntőjében. A 3 óra 38 percig tartó meccs minden idők leghosszabb vébémérkőzése lett (legalábbis a két nyert szettre menők közül, 2008-ig három nyert szett kellett a döntőben).

A világranglista második Novak Djokovics sokkal könnyebben, egy 6:1, 6:1-gyel ütötte ki mindössze 1 óra 6 perc alatt a ranglista 5. Nisikori Kejt. Murray és Djokovics döntőbe jutása egyben azt jelenti, hogy ott egy ki-ki meccsen dől el, melyikük zárja világelsőként az évet.

Murray megszenvedett a döntőért

Murrayék meccsén az első szettben Raonic jutott előbb bréklabdához 2:2-nél, de a skót jó szervával kerülte el a bajt. Miközben Raonic nagyon biztos kézzel adogatott, Murray nem ütötte be túl jó százalékban az első szerváit, viszont a másodikok mögött nagyon biztosan nyerte a pontokat a meccs elején. 4:4-nél azonban megint a világelsőnek kellett összesen három bréklabdát hárítania, de tizenkét perc alatt megfordította a gémet

A kanadai azonban megoldotta a szettben maradást, és megint Murray-n volt a nyomás. Az összességében az ötödik bréklabdájánál kettős hibát ütött a skót, így Raonic 6:5-ös vezetést szerzett. A világranglista 4. végül egy ásszal szerválta ki a szettet.

A második játszma elején már Murray is eljutott az első két bréklabdájáig, de Raonic hárította mindkettőt. Sőt, Murray hálóba küldött tenyeresével szett és brékelőnybe is került 2:1-nél, csak hogy a következő adogatását semmire bukja el. Murray az egyenlítés után pillanatok alatt behúzta a saját adogatását is, ezúttal nem adott esélyt ellenfelének.

Raonic megint bajba került a következő szervájánál, de ezúttal hárítani tudott két bréklabdát. Az nagyon látszott, hogy szüksége van az első szervákra, a másodikok mögött ugyanis meglehetősen sebezhető volt. Végül tie breakben dőlt el a játszma. A rövidítés elején Murray már 4-1-re is elhúzott, és ugyan Raonic vissza tudott kapaszkodni, de a skót az első szettlabdájánál bevágott egy jó szervát. Így 2 óra 20 perc után 1:1-re álltak a szetteket tekintve.

A döntő szettben Raonic kezdte az adogatást, de mentek egymás után, és hozták a saját adogatásukat. A kanadai 4:3-as vezetésénél Murray 0-30-cal indult, de aztán sikerült hoznia az adogatását. Egészen idáig tartani tudták az adogatásaikat a döntő szettben azonban Raonic semmire bukta el a sajátját, így Murray 5:4-es vezetést szerzett, és a győzelemért adogathatott. A kanadai azonban visszavette a bréket, és kiegyenlített.

Raonic azonban a következő adogatásánál sem tudta megúszni, kettős hibával juttatta bréklabdához Murrayt, aki megint megszerezte a vezetést. A világelső másodszor is a győzelemért adogathatott, de megint nem sikerült befejeznie. A kanadai két bréklabdájából rögtön az elsőt értékesítette, így aztán jött a mindent eldöntő tie break.

Ott is folytatódtak az igalmak: Murray elvette Raonic szerváját, de utána kettős hibával le is adta a minibréket. Nem sokkal később viszont bevágta a hatodik ászát, így 3-3-mal cseréltek térfelet. A világelső skótnak sikerült újabb minibrékhez jutnia, azonban Raonic megint visszajött.

6-6-tal jött az újabb térfélcsere. Murray a második meccslabdájánál már adogathatott is, azonban ezt is hárította a kanadai. Aztán hiába jutott harmadik lehetőséghez is egy ásszal Murray, Raonic megcsinálta a következő pontot. Ezúttal a skótnak kellett mérkőzéslabdát hárítania, de ő is megoldotta. Végül a negyedik meccslabdájánál már megnyerte a maratoni elődöntőt Murray.

Djokovics átgyalogolt Nisikorin

A második elődöntőben Novak Djokovics nagyon könnyedén lépett át Nisikori Kejen. Az első szettben a japán bukott el adogatást kettős hibával is, és egyszer sem tudta hozni a szerváját. Az eredményjelzőre azzal iratkozott fel, hogy 4:0-nál sikerült brékelnie Djokovicsot, aztán az utolsó gémben hárított két szettlabdát, de így sem sikerült elkerülnie a 6:1-et.

A második játszma sem hozott több sikert a japánnak, aki hiába hárított bréklabdákat, így is egészen 4:0-ig kellett várni, hogy a meccsen először és utoljára hozza az adogatását. Végül a szerbnek ki sem kellett szerválnia a meccset, mert Nisikori egy biztosnak induló adogatójátékot is elbukott, a második játszma is 6:1 lett.

Azzal, hogy a szerb is bejutott a fináléba, biztossá vált, hogy egy ki-ki meccsen dől el az elsőség sorsa. Ha a tavalyi Davis Kupáért kapott pontok is levonódnak, akkor Murray ugyanis mindössze 130 ponttal vezet a világranglistán Djokovics előtt.

Rovatok