Index Vakbarát Hírportál

Federer a visszatérése után rögtön döntős az AusOpenen

2017. január 26., csütörtök 13:15

Egy hibákkal induló, de a végére nagyon izgalmas meccsen győzte le Roger Federer 7:5, 6:3, 1:6, 4:6, 6:3-ra honfitársát, Stan Wawrinkát. Ezzel féléves kihagyás után, 35 évesen rögtön bejutott az Australian Open döntőjébe, ahol majd a 18. GS-trófeájáért játszik vasárnap.

Az első játszmában mindketten hárítottak 3-3 bréklabdát, de egyikük sem játszott csúcsformában. Federer majdnem kétszer annyi ki nem kényszerített hibát ütött, a hálónál viszont nagyon hatékony volt. Wawrinkának a játszmában maradásért kellett adogatnia, de fonákkal hibázni kezdett, és elbukta a szettet.

Nem adogatott jól Federer, de 3:2-nél megint Wawrinka hibázott fontos helyzetekben. Federer két bréklabdához jutott, és a másodikat már elrontotta Wawrinka. A világranglista 4. bosszúsan vágta földhöz az ütőjét, majd pedig ketté is törte a térdén. A szép szerva-röpte mellett Federer semmire szerválta ki a játszmát.

A harmadik szett előtt Wawrinkát ápolták kicsit, kapott a térdére egy kötést, aztán az első pihenőnél is jött a tréner. Elkezdte élesebben ütni a labdákat, Federer pedig rossz pillanatokban is hibázgatott, nem volt tökéletes a koncentrációja. 2:1-nél 0-40 lett Federer adogatásánál, és Wawrinka előnybe került. Federer nem tudott erősíteni, ezért Wawrinka egy újabb brék után pillanatok alatt behúzta a játszmát.

Federer a negyedik szett elején sem tudott kimászni a hullámvölgyből, nem jöttek a szervái, kettős hibát is ütött. Wawrinka elütött mellette bréklabdánál, és zsinórban harmadszor vette el az adogatását. Azonban néhány hosszabb pont visszahozta a játékba, Wawrinka pedig hibázott, ezzel vissza tudta venni a bréket a 17-szeres GS-bajnok svájci.

4:3-nál volt egy szoros adogatójátéka Wawrinkának, azonban Federernek nem sikerült kiharcolnia a bréklabdát, és a következő adogatásánál neki kellett volna 0-40-ről fordítania. Kettőt még hárított, de a harmadiknál elütött mellette Wawrinka, aki aztán semmire ki is szerválta a játszmát, és 0:2-es szetthátrányból kiegyenlített.

Az ötödik szett előtt Federer kért a pályán kívüli ápolást. Eltökélten kezdett, de jó szerva, két lecsapás után is elrontott egy pontot, viszont bréklabdáról sikerült megfordítania a gémet. Eljutott 0-30-ig Wawrinka adogatásánál, de az alapvonalról érezhetően stabilabb svájci utána gyorsan négy pontot nyert zsinórban.

Federer nem nagyon tudott pontot nyerni hátulról, de megint sikerült megfordítania az adogatását, Wawrinka belehibázott a bréklabdába. A következő játékban pedig minden megfordult, Wawrinka a kihagyott lehetőségek után többet is rontott, Federer odatette magát, és két bréklabdához jutott. Wawrinka kettős hibával bukta el az adogatását, Federer pedig újra erőre kapva nagyon biztos kézzel hozta a következő két adogatását, és semmire szerválta ki az elődöntőt.

Federer a tavalyi elődöntő után ezúttal döntőbe jutott az AusOpenen, ahol mindjárt a féléves kihagyása után visszatérve sikerült bejutnia a fináléba. Grand Slam-döntőt utoljára a 2015-ös US Openen játszott, és utoljára a 2012-es Wimbledont nyerte meg. Melbourne-ben ez lesz a hatodik fináléja. 1974 óta ő a legidősebb férfi teniszező, aki GS-döntőbe jut.

Az ellenfele majd pénteken derül ki, Rafael Nadal Grigor Dimitrovval csap össze a másik elődöntőben.

Rovatok