Index Vakbarát Hírportál

Fucsovics: Volt haditervem, de kiderült, hogy hatástalan

2018. január 22., hétfő 11:53

A Federer elleni nyolcaddöntő után a Nemzeti Sport riportere beszélgetett Fucsovics Mártonnal a mérkőzésről és a torna tapasztalatairól. A hétfő hajnalban három szettben vereséget szenvedő, ám így is fantasztikus tornát záró magyar játékos szerint a meccsre készülve próbáltak gyenge pontot találni Federer játékában, de nem volt könnyű.

"Fontosnak tűnt, hogy jöjjenek a szerváim, és az első két szettben jöttek is, a harmadikban már nem annyira. Talán az volt a gyengébb pontja, illetve az volt a tervünk, hogy próbáljak meg szerva-röptéket játszani, és minél többet a fonákjára támadni, majd jönni fel a hálóhoz. De hát nem volt annyira egyszerű"

– mondta a haditervről Fucsovics. Ebben persze sok meglepetés nem volt, hiszen a legtöbben Federer fonákját próbálják meg támadni, ez után viszont a magyar teniszező azt is elmagyarázta, hogy miért nem mennek túl sokra az ellenfelek a svájci gyengeségeinek elemezgetésével és a jól kigondolt haditervekkel.

"Nem tudtam a legjobbamat nyújtani, mert Roger Federer ellen nem tudod a legjobbadat nyújtani... Az adogatásával kezdődik, mert annyira jól ritörnözik, hogy a lábamhoz jött vissza az összes szerva, még a nagyok is, és innentől máris ő volt előnyben. A szervája is hihetetlen, szerintem nincs is második szervája, az összes elsőrangú! Remekül mozog a pályán, korán üti meg a labdákat, ritmust tud váltani, egyszerűen mindenre képes a labdával, ezért olyan más és olyan nehéz ellene teniszezni."

A vereség ellenére természetesen Fucsovics rengeteget tanult a meccsből és sok önbizalmat is merített belőle:

"Mindenesetre jó teszt volt, kiderült, hol is tartok. Továbbra is keményen és sokat kell dolgoznom, például a szervámon, hogy többször jöjjek a hálóhoz és agresszívabban játsszak. A következő egy-két évben is szeretnék a topjátékosok ellen szerepelni, és meg akarom verni őket."

Fucsovics számára gyerekkori álom valósult meg a nyolcaddöntő párosításával, de saját meglátása szerint jól kezelte a különösen nehéz helyzetet. 

„Ötéves korom óta álmom volt, hogy Federerrel játszhassak, most valóra vált. (...)  Szerintem jól kezeltem a meccset, egyáltalán nem éreztem nyomást magamon, nem nézelődtem a stadionban, hogy úristen, itt vagyok, micsoda lehetőség – mindent ki tudtam zárni, tényleg csak a teniszre figyeltem. Látszódott, hogy az első két játszmában nyugodtan játszottam, odatettem magam – a harmadikban aztán Federer feltette a pontot az i-re.”

Fucsovics természetesen elégedett az Australian Openen nyújtott teljesítményével, de már a belgák elleni Davis-kupa összecsapás jár a fejében.

„Nagyszerű hetet zártam, megértem a második hetet egy Grand Slamen, ez óriási eredmény. Sohasem kezdtem még ilyen jól évet, hiszen az előversenyeken is jól teljesítettem, összeszámoltam, 250 pontot szereztem januárban. Jobban nem is kezdődhetett volna az év. Kedden indulok haza, lesz két-három szabadnapom, és talán hétfőn utazunk el Belgiumba, ahol keményen edzem majd, hogy készen álljak a hétvégére.”

Fucsovics Márton a mérkőzést követően a Facebook-oldalán egy videóüzenetben is beszélt a meccsről és a tornán elért eredményéről.

Rovatok