Index Vakbarát Hírportál

A tető lehet az oka az iszonyatos hőségnek a US Openen

2018. szeptember 7., péntek 11:39

Vélhetően a 2016-ban átadott tetőszerkezet miatt tapasztalható a korábbiaktól eltérő, extrém időjárás az amerikai nyílt teniszbajnokság legnagyobb pályáján, az Arthur Ashe Stadionban – írja az MTI.

A stadion tetőszerkezetét két év alatt 150 millió dollárból építették fel, elsősorban azért, mert korábban esőben nem lehetett játszani, a játékosok pedig sokszor panaszkodtak a pályán folyamatosan kavargó szélre. Ezek a problémák meg is oldódtak, de jelenleg a nagy hőség és a magas páratartalom miatt alig van levegő, ami miatt többek közt Roger Federer és Novak Djokovics is arra panaszkodott, hogy 

szinte megfulladtak a mérkőzéseik közben.

Djokovics az ausztrál Millman elleni negyeddöntős győzelme után beszélt arról, hogy soha nem izzadt még ennyire, a meccs közben pedig meg is kérdezte a mérkőzésvezetőt, hogy nem akarnak-e légkondit, vagy ventillátort használni, erre azonban azt a választ kapta, hogy a folyosókon beáramló levegőn kívül más nincs.

Fantasztikus, hogy van tető, de figyelembe véve, hány játékos panaszkodott légzési nehézségekre, a szervezőknek el kellene gondolkoznia néhány dolgon.

– mondta a szerb játékos. Roger Federer is hasonlóan nyilatkozott, a Millman elleni veresége után azt mondta, pályafutása során most először fordult vele elő az, hogy alig kapott levegőt.

A svájci klasszis arról beszélt, hogy két éve szinte semmi légmozgás nincs a stadionban, ez pedig mindent megváltoztatott a tornán, mert a meccsek alatt minden ruhájukat átizzadják a versenyzők. Ez egyébként látszott is a Federer - Millman meccsen, a hosszúra nyúlt találkozó felénél már mindkét játékos úgy nézett ki, mintha ruhástól lefürödtek volna.

Az idei időjárási körülmények között gyakorlatilag megszűnt a levegőáramlás az arénában. A tetőt úgy tervezték, hogy a légkondicionáló berendezés csak akkor tud a megfelelő hatékonysággal üzemelni, ha a szerkezet be van csukva. Meg sem fordult a fejünkben, hogy a használatára akkor is szükség lehet, amikor nincs bezárva a tető

– jelentette ki az üggyel kapcsolatban Chris Widmaier, az amerikai szövetség (USTA) szóvivője, hozzátéve azt is, hogy minden torna után összegzik, miben voltak erősek és miben kell fejlődniük, így idén biztosan meg fogják vizsgálni, hogyan tudnánk jobbá tenni a körülményeket a játékosok számára a stadionban.

Rovatok