Index Vakbarát Hírportál

Az újságíró-gyilkosság miatt nem megy Federer Szaúd-Arábiába

2018. október 30., kedd 22:11

Roger Federer korábbi világelső teniszező visszautasított egy szaúd-arábiai bemutató mérkőzésre szóló meghívást.

„Nagyon gyors döntést hoztam. Nem akartam ott játszani abban az időszakban" – mondta a húszszoros Grand Slam-győztes svájci. A bemutót december 22-én Dzsiddában, az Abdullah királyról elnevezett sportközpontban tartják. 

Szaúd-Arábia egyre növekvő nyomás alatt van a nemzetközi közösség részéről Dzsamal Hasogdzsi ellenzéki újságíró meggyilkolása miatt. A szaúdi abszolút monarchiát élesen bíráló Hasogdzsi október 2-án tűnt el, miután bement az isztambuli szaúdi főkonzulátusra, hogy az esküvőjéhez szükséges dokumentumokat intézze.

Szaúd-Arábia csak hetekkel később ismerte be, hogy előre eltervelt gyilkosság történt. Egy korábbi magyarázat szerint az újságíró dulakodás közben vesztette életét.

Federerrel ellentétben a szerb Novak Djokovic és a világranglista-vezető spanyol Rafael Nadal már jelezte részvételét az eseményen.

Természetesen tisztában vagyok a helyzettel, de egy évvel ezelőtt elköteleztem magamat. A stábom egyeztet velük, elemzi a dolgokat, figyelemmel kísérjük a fejleményeket. Remélem, mihamarabb tisztázódik a helyzet" – nyilatkozta Nadal.

Djokovic elmondta, ő is több mint egy évvel ezelőtt, szakmai alapon mondott igen a meghívásra, de a közelmúltban felvette a kapcsolatot a szervezőkkel, illetve Rafael Nadallal is egyeztet.

Hamarosan döntést hozunk, de több információra van szükségünk arról, mi történik, hogy racionálisan dönthessünk, helyes-e a részvételünk, vagy sem" – magyarázta.

Az Amnesty International nemzetközi emberijog-védő szervezet felszólította Nadalt és Djokovicot is, hogy ne játsszanak a szaúdi eseményen.

Rovatok