Index Vakbarát Hírportál

Babos: Már az első edzésen kinyírt, cél a top 20

2018. november 8., csütörtök 15:21

Babos Tímea ismét kiváló évet zárt: párosban az év elején Australian Opent, az év végén WTA-világbajnokságot nyert. Mindkét sikere történelmi győzelem volt, hiszen 1986 óta az első magyar, aki Grand Slamet nyert, és szintén az első, aki az Australian Openen lett első. Legutóbbi győzelme azért is értékes, mert – ezúttal Kristina Mladenovic oldalán – megvédte tavaly megszerzett világbajnoki címét. Ráadásul a magyar játékos 2018-ban 12 hétig a páros világranglistát is vezette.

„Egy könyvnek általában az eleje és a vége a legjobb” – kezdte Babos azt a sajtótájékoztatót, amelyre a világbajnoki trófeáját is magával hozta. Ezzel arra is utalt, hogy kiválóan kezdődött és fejeződött be az idénye, amelynek során azért akadtak problémák is. Öt év után edzőt váltott, és a szintén megjelent Nikola Horvattal folytatja a szakmai munkát.

„A győzelem mellett elképesztő volt az a luxus, amely Szingapúrban fogadott. Fantasztikus volt címvédőként érkezni. Kicsit más volt ez a döntő abból a szempontból is, hogy Kiki Mladenovic nemcsak a párostársam, hanem az egyik legjobb barátnőm is. Csodálatos, hogy ezt így ketten tudtuk megoldani. Tavaly Andrea Hlaváčkovával nyertünk, de vele nem volt ilyen felhőtlen a viszonyunk.”

Babos elmondta még, 

ez a kapcsolat mentálisan Akkora Pluszt adott nekik, hogy mind a ketten erőn felül tudtak teljesíteni.

Az egész szezon során érezni lehetett, hogy ebben a párosban úgy is nagyon sok erő van, hogy gyakorlatilag a közös játékot szinte sosem gyakorolják. A legjobb magyar teniszezőnek tehát kiválóan indult a szezon, aztán szintén párosban a US Openen három meccslabdára volt a győzelem, de így is maradt benne hiányérzet.

Az egyéni gyakorlatilag sehogy sem sikerült.

A monterreyi döntő után szinte semmi sem jött neki össze. Ha az egész évi egyéni produkcióját tekintjük, akkor a tajvani tornagyőzelme és a mexikói döntő mellett (25 tornán indult egyesben 2018-ban) 14 olyan tornája volt, ahol egyből kiesett, és 8 olyan, amelyen a második körben búcsúzott. A Grand Slameket 1-4-gyel, az egész évet 19-24 győzelem-vereség mutatóval zárta. Az 55. helyről még fellépett a 35.-re, de az évet a 61. helyen zárta.

Ugyanez párosban már sokkal szebben fest. Győzelem az Australian Openen, Birminghamben és a WTA-vb-n, döntő a US Openen és Monterreyben. A Grand Slameken 20 meccs, amelyből csak három volt vereség. Az évet a 7. helyről kezdte, majd a harmadikon zárta, miközben 12 hétig vezette a világranglistát is.

Éppen ezért merült fel az edzőváltás is. Thomas Drouet-vel szeptember váltak el, ahogy fogalmazott, új impulzusokra vágyott és a monacói szakemberrel ez már nem működött. Azért esett az apja révén félig magyar származású Horvatra a választás, mert úgy érezte, hogy pozitívabb szemléletre van szüksége

Sokkal jobbnak gondoltam, ha nem arról beszélünk, milyen jó lehetnék, hanem arról, hogy mennyire jó vagyok. Nekem fontos az is, hogy ne csak a pályán, hanem azon kívül is tudjunk időt tölteni, és Nikola ilyen. Az egész családomnak bemutattam, mindenki azt mondta, nem láttak már régen ilyen boldognak.

„Látom, hogy Timi mennyire népszerű Magyarországon, és átérzem a feladatom súlyát, de megvan a szükséges önbizalmunk ahhoz, hogy együtt sikereket érjünk el, ehhez pedig a magam részéről százszázalékos teljesítményt fogok nyújtani" – mondta a horvát edző.

Hozzátette még, hogy háromszor látta Babost játszani. Először, amikor Linzben kiváló játékkal gyakorlatilag leütötte a pályáról a nyolcadik kiemelt Donna Vekićet, aztán egy olyan meccsen, amikor nagyot küzdött, éppen párostársa, Mladenovic ellen, amelynek vereség lett a vége. Ekkor kicsit megcsúszott erőnlétben és kitartásban is Babos, bár éppen fordított is lehetett volna a végeredmény. Látta Eugenie Bouchard ellen is, ahol aztán teljesen szétesett játékkal, gyakorlatilag a végére teljesen feladta. Ebből a háromféle mentalitásból kell összegyűrni az igazi Babost úgy, hogy az utolsó produkcióját el kell felejteni.

„Egy szóban összefoglalva, a lényeg az, hogy játékában a következetesség legyen a leglényegesebb, persze úgy, hogy az utolsó arcát el kellene felejteni.

Természetesen nem zárjuk ki a párost, sőt fontos lesz a jövőben is, ezekre az eredményekre nagyon büszkének kell lenni. De az egész csapat az egyéni játéka fejlesztésére fog koncentrálni. Az a véleményem, hogy van realitása annak, hogy a 

2019-es évben a top 20-at célozzuk meg.”

Babosnak pár hét pihenés van még hátra, aztán kezdődik a kemény munka, a felkészülés a jövő év eleji ausztráliai turnéra. Melóban nem lesz hiány, hiszen első közös edzésükön a horvát edző – Babos szavaival élve – gyakorlatilag kinyírta a teniszezőt, aki úgy elfáradt, hogy a délutáni tréninget már le is mondta.

Rovatok