Index Vakbarát Hírportál

Szoros eredmény is csoda lenne a 120 év után kiherélt Davis-kupában

2019. február 1., péntek 08:18

Pénteken és szombaton a magyar férfi teniszválogatott lehetetlen küldetésre készül történelmi Davis-kupameccsén Németország ellen. Történelmi lesz, hiszen a sorozat 119 éves történetében először rúgják fel a hagyományokat, más rendszerben, igazából kiherélve rendezik meg az eseményt. Bár a sportban nincs lehetetlen, most óriási csoda lenne, ha meglepetést okoznánk Frankfurtban.

Tavaly határozott úgy a Nemzetközi Tenisz Szövetség, hogy alapjaiban alakítja át azt a sorozatot, amelyhez 1900-as indulása óta gyakorlatilag egyszer sem nyúltak. Megváltoztatták a lebonyolítási rendszert: az új formában 12 párban kezdenek a csapatok, a továbbjutókhoz csatlakozik a 2018-as kiírás négy legjobbja, Horvátország, Spanyolország, Franciaország és az Egyesült Államok, illetve két szabadkártyás, Argentína és Nagy-Britannia.

A 18 csapat pedig majd novemberben Madridba költözik egy hétre (2020-ban is itt rendezik a végső tornát). Az első négy napon a csoportkört bonyolítják le, hat csoportból az elsők és a két legjobb második jut a negyeddöntőbe, majd az elődöntő és a döntő következik. A játékrend is megváltozik. Az eddig megszokott, maximum ötszettes találkozókat is háromra csökkentették. Így aztán a Grand Slam-hangulatú meccseket sima ATP-tornás félére silányították le.

Nem kérdés, a világ 18 legjobb teniszválogatottja közé továbblépni már önmagában hatalmas bravúr lenne, de a jelenleg kialakult helyzetben már kész csoda.

Fucsovics Márton nem játszik a hétvégén a németek ellen.

Továbbra sem hajlandó semmilyen kompromisszumra a szövetséggel, pedig ha olimpiai álmai vannak, akkor muszáj lesz majd valamikor legalább egy meccsre rendelkezésre állnia. A második legjobb magyar, a világranglistán 208. Balázs Attila jó ideje lábsérüléssel bajlódik, így aztán Köves Gábor kapitány nem fogja kockáztatni, esetleg párosban pályára léphet.

Így aztán Piros Zsombor a maga 368. helyével lesz az éljátékosunk, aki a csehek elleni előző meccsen hatalmasat küzdve le tudta győzni a sokkal esélyesebb Jiri Veselyt, de aztán Lukas Rosol ellen – saját bevallása szerint – akkor sem lett volna esélye, ha élete legjobbját nyújtja. Piros mellett Borsos Gábor (552.), Nagy Péter (819.) és a világranglistapont nélkül álló Szintai Dávid alkotják a csapatot. A csehek elleni meccsen a Borsos, Nagy kettős emberfeletti teljesítményt nyújtva tudott 0-2-ről 3-2-re nyerni.

A németeknek sok gondjuk nem volt a válogatással. Mindenki egészséges volt, és rendelkezésre állt. Michael Kohlmann kapitány abban a szerencsés helyzetben van, hogy hat olyan játékosa is akadt, aki jelenleg a top100-ban áll. Végül az Alexander Zverev (3.), Philipp Kohlschreiber (31.), Jan-Lennard Struff (48.), Peter Gojowczyk (60.) és Tim Puetz összetételű (350.) csapatnak szavazott bizalmat.

Kohlmann szövetségi kapitány a keddi sajtótájékoztatón óva intette csapatát attól, hogy lebecsülje a vendég magyarokat. A hírek szerint telt ház lehet a mérkőzésen, már csak néhány jegy vár gazdára.

Kohlschreiber őszintén elmondta, hogy semmit nem tud a magyarokról. A DK új lebonyolítási formájával kapcsolatban kifejtette: egyelőre semleges álláspontot képvisel, és még az is lehet, hogy a novemberi döntő szuper esemény lesz. De tisztában van azzal is, hogy a torna szezon végi időpontja a szabadságukból vesz el, és a tornaszerű rendezéssel a DK elveszíti eddigi karakterét. Zverev már korábban kijelentette, hogy neki nem jó a döntő időpontja, mert ki kell pihennie magát a következő szezon előtt.

"Hogy levonhassuk a következtetéseket, elsősorban ott kell lennünk a döntőben" - hangsúlyozta ugyanakkor Kohlmann. A német táborban úgy vélik, hogy csak a győzelem és a továbbjutás elfogadható eredmény a magyarok ellen.

A német névsorból a még csak 21 éves, de a világranglista 3. helyét már másodszor elérő Zverev a legnagyobb név. A mostani Australian Openen a negyedik körig, a tavalyi Roland Garroson a negyeddöntőig jutott. 17 évesen már ATP-tornán elődöntőt játszott, 10 tornagyőzelme van, ebből három ATP 1000-es, és tavaly Londonban Novak Djokovicot verve nyerte az ATP Finalst.

Az biztos, hogy Fucsoviccsal sem lett volna több esélyünk a győzelemre, a tisztes helytállás is bravúros szereplésnek tűnik. Ennél talán sokkal fontosabb, hogy mi lesz utána, ha nem jön össze a csoda. Az tűnik reálisnak, hogy ismét a Euró/Afrikai I. zóna lesz az, ahol még ebben az évben folytatjuk.

Itt jelenleg Finnország, Izrael, Lengyelország Ukrajna található. Ide kerül majd a hétvégi selejtező vesztesei közül az összes európai és kerülne afrikai is, ha lenne. Illetve ide jöhet még a 18 csapatos madridi csoportkör két leggyengébben teljesítő csapata is, ha az éppen európai lesz. Ezek a csapatok még szeptemberben vívnak majd egy oda-visszavágós meccset.

A tervek szerint itt 12 csapat fog szerepelni a világranglista alapján. Ezeknek a párharcoknak a győztesei kiegészülve három-három amerikai és ázsiai/óceániai válogatottal játszhatnak jövőre ismét a Davis-kupa selejtezőben. Azaz, ha visszaesünk az I. Zónába, akkor ott még egy párharcot meg kellene nyerni idén, hogy készülhessünk a jövő februári újabb selejtezőre. Ezeket a meccseket majd szeptember 13 és 15. között rendezik, a mostanival megegyező lebonyolítás mellett.

Egy biztos, a mostani selejtezőkörös meccset február 1-2-án - péntek-szombat - játsszák, és a ITF, valamint a Gerard Piqué nevével fémjelezett, a Davis-kupa formai és tartalmi cseréjének ötletadója (és első számú szponzora), a Kosmos Tennis a napokban jelentette be, hogy a Louis Vuitton kapott megbízást, hogy a következő négy évben elkészítse és leszállítsa az új Davis-kupát. Ha már minden hagyományt felrúgtak, ez se maradjon meg.

A magyar és a német válogatott 1936 óta ötször találkozott egymással, a németek 3-2-re vezetnek. A legutóbbi meccs 1978-ban volt Budapesten, akkor a Taróczy Balázs és Szőke Péter alkotott magyar csapat 3-2-re verte az NSZK-t.

Pénteki program, 16 órától

Szombati program, 12 órától

Davis Kupa, selejtezőkör:

(Borítókép: Valkusz Máté játszik a cseh Lukas Rosol ellen a tenisz Davis Kupa Magyarország - Csehország osztályozóján a Lurdy-ház parkolójában felállított teniszpályán 2018. szeptember 14-én. Fotó: Kovács Tamás/MTI)

Rovatok