Index Vakbarát Hírportál

Így most 1-1-re állok Zverevvel

2019. február 2., szombat 09:01

A magyar teniszválogatott 2-0-s vereségre áll Németország ellen a Davis-kupa döntőjébe jutásért vívott selejtezőn. Frankfurtban közel telt ház, azaz 5000 szurkoló, köztük hangos magyarok is várták a csapatokat. Nem született tehát csoda, ahogy azt az elemzésünkben jósoltuk, pedig lehetett volna akár az is. Ahogy az egyik német kolléga szavait sikerült elcsípni, az első meccsen egy thriller, a második egy hurrikán.

Az első meccsen Piros Zsombor szépen helyt állt, az ellenfele, Philipp Kohlschreiber is dicsérte, bár a magyar teniszező tényleg mindent megtett, ez arra volt elég 161 perces csatára késztesse a világ élvonalába tartozó ellenfelét. A világranglistán sem szereplő Nagy Péter hasonlóan nyilatkozott a meccs után, ő viszonylag simán kapott ki Alexander Zverevtől 6:1, 6:2-re, de ebben a meccsben is annyi volt, amennyit a magyar ki tudott hozni magából.

Így most 1-1-re állunk

- mondta a meccs után Nagy, utalva arra, hogy hat évvel ezelőtt a magyar fiú egy junior tornán legyőzte a már a világranglista 3. helyén álló, tavalyi ATP-világbajnokot. Zverev is emlékezett erre a meccsre, a találkozó utáni sajtótájékoztatón szintén viccesen így elevenítette fel az esetet:

15 évesen meccseltünk, mindig is volt egy kis bajom a szememmel, de addig nem tudtam az okát. Akkor esti meccs volt, reflektorfényben. Na, akkor jöttem rá, hogy mi is az igazi baj a szememmel.

Nagy még elmondta, Zverev már akkor komoly ütőerővel rendelkezett, de akkor még nem volt olyan pontos, most viszont az, mutatja ezt a meccsen regisztrált 11-0-s ászarány, a 64:41-re megnyert pontkülönbség, valamint Nagynak a második megnyert szervapontjai (31 százalék).

Michael Kohlmann, a németek kapitánya is kiemelte, az, hogy a két csapat közti világranglista pontok, vagy a rutin és az eredmények mekkora különbséget mutatnak, nem feltétlen valósul meg a pályán is. Zverev is megemlítette Pirost:

Ez Davis-kupa. Itt nem feltétlen azt látják az emberek, amiket év közben az ATP-tornákon. Vannak olyan teniszezők, akik ezeken a tornákon kicsit gyengébben szerepelnek, de amikor az országukért játszanak, akkor hihetetlen erőket tudnak megmozgatni. Ez vonatkozik Kohlschreiber ellenfelére is. Azért nagy kő esett le a szívünkről, amikor megnyerte a meccset.

Természetesen mindenkit a sorozat madridi döntője érdekelte, amelyről a világ jelenleg harmadik legjobbja már korábban kijelentette, hogy nem vesz részt. Azt tudni kell Zverevről, hogy nála fő prioritást élvez az egyéni karrier, és elmondta már, akkor sem fog ott lenni a döntő tornán, ha Németország továbbjut, mert pihennie kell a következő idényre.

Jó barátok vagyunk Gerard Piquével (az ő cége az, amelynek a pénzével a Nemzetközi Tenisz Szövetség felforgatott mindent). Találkoztunk többször is, a személyével az ég világon semmi problémám. De a világon senki nem fog megváltoztatni abban a tervemben, hogy nem leszek ott novemberben Madridban. Én megértem a reformerek gondolatát, de ők is értsenek meg engem. Majd nyerek Németországnak Davis-kupát, a régi rendszerben rendezett Davis-kupát.

Zverev még beszélt a meccs hangulatáról is. Bár az egyik alapvonal mögötti szektorban a sorban fekete-vörös-sárga pólóba öltözött drukkerek látványa tényleg csodás volt, a teniszező hangosabb drukkereket szeretne látni a lelátón ilyen meccseken. A párosban is szívesen játszana, de ez nem az ő döntése és főleg nem akarná elvenni a helyet másoktól. Kohlmann kapitány ezzel kapcsolatban elmondta, még nincs végső döntés, ki fog játszani, de jó teniszt ígér.

Az első napon pedig tényleg jó tenisz volt, hiába állunk 0-2-re, ehhez most mi is hozzá tettünk. Az, hogy pontosan mi lesz a leosztás, délelőtt dől el. Az pedig a páros után, hogy mi lesz a folytatás. A régi rendszerben a televíziós szerződések miatt le kellett játszani az öt meccset (esetleg a szettek számát csökkentették). Most azt az információt kaptuk, ha a németek nyerik a párost, akkor már csak egy egyes lesz. Az is úgy, hogy 1-1 után nem harmadik szett, hanem szuper tie-break következik. Egy biztos, szombat kora estére minden eldől.

Rovatok