Index Vakbarát Hírportál

Nagy tenisztorna jöhet Budapestre

2019. február 22., péntek 13:13

Február 18. és 24. között Budapesten zajlik a 250 ezer dolláros WTA-tenisztorna, a Hungarian Ladies Open. Nem csak erre az eseményre, hanem egy esetleges Fed-kupa döntő magyarországi megrendezése miatt is Budapestre érkezett David Haggerty, a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) elnöke.

Haggerty korábban az amerikai szövetség, az USTA igazgatóságának az elnöke, vezérigazgatója, majd később elnöke volt, hosszú időn keresztül igazgatta a US Opent, 2015. szeptember 25-én választották az ITF elnökének. A Davis-kupa átalakításról, a Fed-kupa jövőjéről, az új sorozatokról, a nemzetközi és a magyar szövetség kapcsolatáról, a budapesti versenyről is beszélgettünk vele.

Mi a mostani látogatásának a célja?

Több ok miatt érkeztem Budapestre. Egyrészt szerettem volna megnézni, hogy megy a szövetség fejlődése másrészt kíváncsi voltam a Hungarian Ladies Openre is. Illetve vizsgáljuk az új Fed-kupa döntőjének esetleges helyszínét, ezért aztán tárgyalásban vagyunk az önök kormányával, hogy esetleg Budapest legyen az.

Hogy látja most a magyar tenisz helyzetét, milyen a megítélése?

Gazdag hagyományokkal rendelkezik a magyar tenisz. Úgy látom nemzetközi szinten is egyre több elismert női és férfi játékos van, a szövetség is keményen dolgozik, hogy még több olyan játékos kerüljön ki, akik a nemzetközi szinten is megállják a helyüket. Azt látom, hogy kiváló programjaik vannak. Azt mondhatom, hogy az elmúlt évek során komoly fejlődés ment végbe.

Milyen szakmai kapcsolatokat ápol a magyar szövetséggel?

Nagyon jó kapcsolatot ápolunk a magyar szövetséggel, könnyű helyzetben is is vagyunk, hogy Richter Attila főtitkár több pozíciót is betölt az ITF-en belül, így aztán első kézből értesülünk egymás munkájáról.

Itt tartózkodása alatt kilátogatott a Hungarian Ladies Openre is. Milyennek ítéli meg a versenyt? Milyen a szervezés, a helyszín?

Nagyon elégedett voltam a látottakkal, korábban egy Davis-kupameccsen voltam itt Budapesten, az egy sokkal kisebb helyen volt rendezve. Ez egy sokkal komolyabb helyszín. Lenyűgöző és tényleg nagyon profin van felépítve, a két versenypálya, a két edzőpálya. A rendezés kifogástalan, zökkenők nélkül zajlik a verseny, boldog játékosokat láttam. A szálloda és a verseny helyszínének megközelítése is rendben működik.

Az egyik is az volt, hogy saját szememmel lássam ezt, hiszen ahogy említettem, felmerült a Fed-kupával kapcsolatban egy budapesti rendezés lehetősége. Meg akartam győződni arról, hogy valóban úgy működik minden, ahogyan azt közösen gondoljuk.

Megváltozott a nagy hagyományú Davis-kupa rendszere ettől az évtől. Mik az eddigi tapasztalatok?

Én azt látom, nagyon jó a fogadtatása eddig, igaz még csak a selejtező mentek le, 24 csapat lépett pályára, de már fantasztikus meccseket játszottak, remek hangulatú meccsek voltak. A múlt héten megtörtént a novemberi döntő sorsolása Madridban. Mind a 18 résztevő csapat kapitány eljött, több, mint 200 média képviseltette magát. A játékosok beszélnek róla, mindenki nagyon izgatottan várja a finálét, várják már, hogy részt vehessenek a döntőn.

Mi motiválta a Davis-kupa átalakítását?

Két nagyon fontos tényező volt, amely miatt végül az átalakítás miatt döntöttünk. Az egyik, hogy a régi formációban négy hétvége is elment erre. A játékosok nagy része hétről-hétre járja az ATP-versenyeket, nehéz volt úgy beosztani, hogy valóban a legjobbak vehessenek részt. Az új rendszerben egyszer kell februárban és egyszer novemberben játszani, ami azért megkönnyíti a dolgukat.

Másrészt az új rendszerbe több szponzort sikerült bevonni, így több pénzt lehet visszaosztani az országos szövetségeknek, akik igazi motorjai a tenisznek. Hiszen nem a Tour, hanem a nemzetek a legfontosabbak, hiszen egész más egy Tour-versenyen indulni, mint a hazádért játszani.

Akad, aki ezt másképp látja

Ehhez kapcsolódik két vélemény is, amely német-magyar Dk-meccsen hangzott el. Mindkettő Sascha Zverevé, a németek kiváló játékosáé, aki már most kijelentette, hogy nem lesz ott novemberben, mert akkor már pihennie kell a következő szezonra és egyébként sem szeretné, ha mások mondanák meg, mikor akar versenyezni. A másik viszont, amely alátámassza Haggerty szavait, szintén Zverevtől származik, aki azzal magasztalta Piros Zsombort, a nehezen megnyert meccse után, hogy amikor valaki a hazájáért teniszezik, akkor a legcsekélyebb lényege sincs annak, hányadik a világranglistán, az adott meccsen egészen mást ad ki magából, a Davis-kupa felpörgeti az embert.

Milyen a kapcsolata Gerard Piquével, a Barcelona futballistájával, akitől az átalakítási javaslat érkezett?

Nagyon jó a kapcsolatom vele, hetente többször is beszélünk telefonon, ha lehetőség van rá személyesen is. Azt kell mondjam, Piqué legalább annyira elszánt a tenisz iránt, mint amennyire a foci iránt. Azt gondolom, hogy Piquével és az egész Cosmos Grouppal egy nagyon szoros és előre mutató kapcsolatot sikerült kiépíteni.

Vannak kritikák is azért az új lebonyolítással kapcsolatban, erről mi a véleménye?

Igen. Vannak kritikusok, de mindenkit, aki a rendszert eddig kritizálta, meghívtunk Madridba. Azt szeretnék, hogy mindenki lássa, hogy az új Davis-kupa egy nagyon jó és izgalmas dolog. Sokkal több szponzort sikerült magunk mögé állítani. Én azt javaslom a kétkedőknek, találkozzunk Madridban.

Szó van a Fed-kupa átalakításáról. Ezek az ügyek hogy állnak?

Az első lépés itt az lenne, hogy a nőknek kiírt sorozat is kapjon hasonló lebonyolítási rendszert, mint a Davis-kupa. Az a cél, hogy a februári 16 csapatos selejtezők után, talán áprilisban a döntő következhetne, akár itt Budapesten is. Látunk magunk előtt egy célt, amelyben a Davis-kupa és a Fed-kupa döntője is egy helyszínen zajlana, egy varázslatos teniszünnepet hozhatnánk létre.

Az ATP konkurenciának 2020-ban elindítja a World Team Cupot. Ez mennyire zavarhat be a Davis-kupának?

Abban biztos vagyok, hogy a Davis-kupa több mint 120 éves hagyománya olyan dolgokra kötelez, amelyen semmilyen más torna nem tud változtatni. Itt a játékosok a saját országukért szállnak harcba, saját zászlajuk alatt vonulnak be, majd eléneklik a himnuszukat. Plusz motivációnak pedig ott van a sokkal komolyabb pénzdíj is. Ezeket a különleges motívumokat semmi más nem adhatja vissza. Biztosan lesznek még más csapatversenyek is, amelyek jönnek aztán elmúlnak, de a Davis-kupa mindig megmarad.

Egy másik új kezdeményezés az ITF World Tour. Ebben is vannak pártolók és kritikusok is. Ön hogy látja, bevált a sorozat?

Mindig, amikor valami új dolgot, sorozatot találunk ki, az elején nagyon kell figyelni. Mi is ezt tesszük. Vannak nagyon jó tapasztalatok, de tudjuk, hogy vannak olyan dolgok, amelyeken változtatni kell. Kaptunk olyan véleményeket, hogy van pár probléma, például a selejtezős helyeket felemeljük. Ezt éppen ezen a héten lezajlott tárgyalássorozat után határoztuk el. Így a fiatal játékosoknak több lehetőségük lesz továbbjutni. Az ITF mindig érzékenyen kezeli ezeket a problémákat.

Mi is az a ITF World Tour?

 Az ITF 2019-ben indította el a World Tennis Tour-sorozatot, amelynek célja egy olyan verseny, amelyben a juniorok könnyebben elindulhatnak a profivá válás útján. Korábban nagyon sok játékos hagyta abba amiatt, hogy junior kora után nem tudott Future tornákon (gyakorlatilag ezt a sorozatot vette át) elegendő pontot szerezni ahhoz, hogy a felnőtt világranglistára kerüljön és ott elinduljon felfelé. A 15 és 25 ezer dolláros versenyeken elért eredmények után nem járt pont. Most az ITF saját rangsort állít fel, emelte a támogatást is, így könnyebben lehet előrelépni a ATP, vagy WTA Challenger, majd később az ATP-, WTA-versenyek felé. Jelenleg a World Tour mintegy 600 verseny kínál a világ 70-75 országában  

Mit tart a nemzetközi tenisz legnagyobb kihívásának jelenleg?

A legfontosabb cél növelni a bázist, fejleszteni a teniszt. Ha minél több ember teniszezik az egyrészt jó a sportnak, mert nagyobb lesz a merítési lehetőség. De jó az embereknek a sport egészségre nevel, másrészt ha minél többen teniszeznek az jó a sportszergyártóknak, mindenkinek, aki a sportágban valami téren érdekelt.

A másik legfontosabb kihívás a tisztességes sport, a tenisz tisztaságának a megóvása. Ezért zéró tolerancia van meghirdetve a fogadási csalásokkal, a doppinggal kapcsolatban.

A teniszben könnyű csalni?

Erre nem egyszerű egyből színtiszta igennel, vagy nemmel válaszolni. De tény, sokkal egyszerűbb, mint csapatsportokban. Hogy mennyire komoly veszély a teniszben a fogadási csalás, azt mutatja az a tény, amelyet egy tavaly, az ITF által létrehozott független bizottság véleménye is tükröz. A megkérdezett 3200 játékos 14,5 százaléka mondta azt, hogy személyes tapasztalata volt ezzel kapcsolatban. Ehhez kapcsolódik az az ITF-tanulmány is, amely szerint a férfiaknál a top 340, a nőknél a top 250 képes megélni a teniszből, így jobban lehet manipulálni a játékosokat. Idén januárban egy 28 éves játékos ellen indítottak eljárást, aki tavaly részt vett a US Openen is. Azzal vádolták meg, hogy együttműködött egy fogadási csalásokkal vádolt bandát.

Melyek az ITF prioritásai az idei évre?

A legfontosabb erre az évre a Davis-kupa döntőjének sikeres megrendezése. Nagyon készülünk rá és mindent elkövetünk, hogy minden rendben legyen. A Fed-kupa döntő is fontos prioritás, illetve az, hogy 2020-ra elvégezzük ennek a sorozatnak is a végleges átalakítását. A World Tour fejlesztése. A tagszövetségek bevonása a mindennapi munkánkba, mert az szeretnénk, hogy olyan versenyeket rendezzünk, ahová szívesen jön el mindenki. Kicsit távolabbi, de már idén el kell kezdeni a jövő évi tokiói olimpia szervezését.

(Borítókép: David Haggerty. Fotó: Huszti István / Index)

Rovatok